DomovArhivLuka Koper okolju najbolj prijazno pristanišče

Luka Koper okolju najbolj prijazno pristanišče

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V finalu delu je Luka Koper premagala tudi veliko večja pristanišča, kot so špansko Huelva, portugalsko Lizbona, francosko Marseille in nizozemski Rotterdam.

Nagrado, ki sta jo včeraj zvečer na slovesnosti v Bruslju podelila predsednik ESPO Santago Garcia-Mila in generalni direktor DG MOVE pri Evropski komisiji Joao Aguiar Machado je prevzel predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić, ki je ob tem dejal: »Ponosni smo, da je Koper primer dobre prakse na področju okoljevarstva vsem ostalim evropskim pristaniščem. V zadnjih desetih letih smo v postopke in tehnologije za zmanjševanje vplivov pristaniške dejavnosti na okolje vložili več kot 30 milijonov evrov. Tudi v bodoče bomo skrbeli, da bo Koper ostal zeleno pristanišče, prijazen do naših sosedov in v zadovoljstvo našim sodelavcem, katerim gre zahvala za prejeto nagrado.«

Tema letošnjega tekmovanja so bili inovativni okoljski projekti, na katerega je Luka Koper prijavila projekt No waste, just resources!, ki obravnava primere dobrih praks pri ravnanju z odpadki v koprskem pristanišču. V okviru tega je predstavila sistem prekrivanja razsutih tovorov z odpadno celulozo, uporabo odpadnega lesa, ki nastaja pri pretovoru blaga za ogrevanje prostorov upravne stavbe, kompostiranje (predelovanje organskih odpadkov v kompost) in uporabo morskih sedimentov (mulja) za izdelovanje zidakov in drugega gradbenega materiala. Pri vseh naštetih primerih so odpadke, ki bi sicer končali na deponijah izkoristili in jih predelali v surovine.

Luka Koper je bila letos že tretjič v finalu za nagrado ESPO. S projektom Živeti s pristaniščem, torej s komuniciranjem z lokalnimi skupnostmi, in s projektom za najmlajše obiskovalce pristanišča ji je to uspelo že leta 2010 in 2011.

Na spodnji povezavi si oglejte video, ki podrobno prikazuje in opisuje aktivnosti koprskega pristanišča na področju zmanjševanja vplivov pristaniške dejavnosti na okolje.