DomovArhivMarezige v znamenju 10. MareziJazza

Marezige v znamenju 10. MareziJazza

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Festival je ponovno požel številne pohvale, tako s strani obiskovalcev kot tudi udeležencev. 14 odličnih big bendov in spremljevalne glasbene zasedbe so obiskovalce popeljale v pestri svet jazza, swinga, latina, fusiona, funka in rocka.

Ob letošnji okrogli obletnici so posebno pozornost namenili predstavitvi avtorske glasbe in aranžmajev, saj želijo s festivalom predvsem domače jazz orkestre motivirati k lastni kreativnosti in s tem prispevati k bogatejši glasbeni slovenski knjižnici. »MareziJazz predstavlja tudi pomembno promocijo Slovenije v tujini,« je poudaril Denis Beganović – Kaykay, dirigent domačega Big Banda Hrošči, katerega člani sestavljajo zagnano ekipo organizacijskega odbora ter so zasluženi za pester in kakovosten festival.

Prireditev je v petek, 4. julija, odprl tolminski Jazz Punt Big Band, sledila pa sta mu Big Band gveriLLaz, ki se je na MareziJazz odru predstavil prvič, in Big Band Hrošči. Z bučnimi aplavzi je občinstvo pospremilo tudi Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Jazz Orchestra Praškega konservatorija, ki pod taktirko slovitega Milana Svobode igra pretežno avtorsko glasbo, s svojo ponovno udeležbo pa so tako uresničili željo po vrnitvi na festival. Kot zadnja izmed jazz orkestrov sta se predstavila Big Band VOX iz Velenja in Big Band Krško, prvi festivalski večer pa je s svojim nastopom sklenil sveži Mihael Hrustelj trio.

V soboto, 5. julija, je zbrano občinstvo s svojimi latino ritmi na noge postavila multikulturna zasedba Vivaracha, big bandovske barve pa so zastopali Big Band Vrhnika, Big Band Cerknica – BBC in skupina Sax-Huit iz sosednje Italije. Z velikim navdušenjem so obiskovalci ponovno sprejeli nastop Big’O’Banda iz Češke, ki so se z lanskim koncertom na festivalu prvič predstavili izven meja svoje države.

Medtem, ko so se ostali big bandi spogledovali z modernejšimi glasbenimi zvrstmi in ritmi, pa je italijanski Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO poskrbel za popotovanje v »bučna dvajseta« leta 20. stoletja in s svojim zvokom pričaral vzdušje legendarnega newyorškega Cotton Cluba.

10. obletnico festivala sta sklenila Big Band Grosuplje in obalni Robert Vatovec Big Band, na »afterju« pa so najvztrajneši poplesavali ob glasbi mednarodno priznanega producenta in DJ-ja JK Soul-a.

Foto_Big'O'Band (CZ)_Foto Katerina Kljun

Foto_Milan Svoboda_Jazz Orchestra Praškega konservatorija_Foto Matej Maček

Foto_Trieste Jazz Early Orchestra_TEJO (IT)_Foto Mateja Filipič