DomovArhivMed naj prostovoljci kar trije Koprčani

Med naj prostovoljci kar trije Koprčani

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Med njimi so kar trije Koprčani, Aldo Zubin, predsednik Obalnega planinskega društva Koper, Marija Jereb, predsednica komisije za delo z mladimi pri koprskem Rdečem Križu in Zdenka Ponomarenko, predsednica Kajak kanu kluba Žusterna. Plakete so poleg tega prejeli še dr. Franci Avsec, Franc Jurman, Mirko Lebarič, Lorena Marija Meglič, Marta Peršak, Lili Primc, Peter Solar, Branka Stergar, Janez Sterle, Branko Šmid in Majda Šmit.

 DSC_0069

Aldo Zubin, ki ga je za naj prostovoljca predlagala Planinska zveza Slovenije,  je že od mladosti predan aktivnemu planinstvu, v osemdesetih letih je opravil začetni vodniški tečaj in z usposabljanjem nadaljeval vse do danes. Član upravnega odbora Planinskega društva je postal že leta 1987, leta 2007 pa je s prevzemom vodstva društva prinesel pomemben preskok v delovanju in prepoznavnosti le-tega.  S svojo prizadevnostjo in znanjem ter vztrajnostjo je društvu pripomogel tudi do tehnične opreme, velik pečat pa je pustil tudi kolesarskemu odseku Obalnega planinskega društva. Njegova zasluga je tudi ureditev in označitev številnih kolesarskih in pohodniških poti v slovenski Istri.

Marijo Jereb je zveza združenj Rdečega križa Slovenije predlagala na podlagi zaslug na področju prostovoljnega dela z ljudmi, predvsem mladimi, ki izhajajo iz socialno šibkih okolij. Več kot 30 let je članica in prostovoljka Rdečega križa Slovenije, v tem času pa je zasnovala in izvedla mnoge ustvarjalne ter poučne delavnice. Pod njenim mentorstvom so nastale tudi mnoge medgeneracijske aktivnosti, kot predsednica Komisije za delo z mladimi pri OZRK pa je tudi pobudnica številnih humanitarnih akcij v dobrobit otrok v stiski. Odlikujejo jo globoko spoštovanje človekovega dostojanstva, izredna sposobnost vživljanja v stiske sočloveka, srčna predanost pri delu z mladimi in globoko prepričanje v dobroto ljudi, modrost ter široka paleta izkušenj, ki jih je vedno pripravljena deliti z drugimi in širiti naprej.

Tretja nagrajenka iz Kopra, ki jo je predlagala Športna zveza Koper, potrdil pa jo je tudi Olimpijski komite, je Zdenka Ponomarenko, dolgoletna predsednica Kajak kanu kluba Žusterna, ki se je že v zgodnji mladosti začela ukvarjati s športom. V času njenega vodenja je klub dosegel tudi za MOK in državo vidne športne dosežke, tudi sicer pa aktivno sodeluje pri dejavnostih in dogodkih Športne zveze Koper. Poleg zaslug v korpskem klubu in prostovoljnemu delu je Ponomarenkova zelo aktivna tudi v organih Kajakaške zveze Slovenije.

Včerajšnjo slavnostno podelitev je popestril tudi pester kulturni program, v okviru katerega sta nastopila vokalna skupina »in spiritu« iz Vojnika pod vodstvom Davida Preložnika ter študentka Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Urška Taufer.