DomovArhiv»Mi smo tukaj tudi za vas, mlade«

»Mi smo tukaj tudi za vas, mlade«

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Dopoldne so se na Mestni občini Koper z županom Borisom Popovičem in njegovimi sodelavci sestali predstavniki mladih in člani nekaterih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem mladine. Čeprav je bil povod za srečanje nedavni odvzem prostorov MKSMC (Mladinskega, kulturnega, socialnega, multimedijskega in medgeneracijskega centra) oziroma bolj znanega kot MKC (Mladinski kulturni center) Društvu prijateljev zmernega napredka, se je rdeča nit sestanka razširila tudi na širše urejanje področja mladine v občini.

Župan Boris Popovič je že uvodoma pojasnil, da namen občine ni bil odvzeti prostore mladim, prav tako pa se občina ne namerava mešati v vsebine različnih, tudi alternativnih programov za mlade. Po besedah župana občina želi prostore v Gregorčičevi ulici 4 prenoviti, opremiti in nameniti mladim, tudi tistim, ki so v njih že doslej sooblikovali vsebino, vendar niso imeli pogojev za to.

»Želimo si, da bi mladi imeli primerne prostore, ki bi bili čisti, varni in v katerih bi se dobro počutili«, je dejal župan, ob tem pa spomnil, da zadnji upravitelj prostorov na Gregorčičevi 4, Marko Brecelj oziroma njegovo društvo za prostore niso skrbeli kot dober gospodar. Ravno obratno, tudi fotografije, ki so jih posneli v prostorih MKSMC, več kot zgovorno pričajo, da so bili prostori umazani, razmetani, slabo vzdrževani in zanemarjeni.

P1220677

 

P1220694

Spomnil je, da so v Mestni občini Koper v zadnjih 12 letih zgledno poskrbeli za številna področja, izpostavil je področje vrtcev in šol, gasilstva in nenazadnje starostnikov, katerim občina zagotavlja ne le optimalne, temveč kar nadstandardne pogoje za delo. Kot primer dobre prakse je omenil Center dnevnih aktivnosti na Bonifiki, kjer je občina zagotovila prostore in sredstva za delovanje, za vsebino pa starejši občani poskrbijo sami in se tako aktivno vključujejo v širšo skupnost. Ob tem je dejal, da si v občini želijo, da bi bilo tako zgledno urejeno tudi področje mladine.  Spomnil je, da je občina redno vzdrževala prostore na Gregorčičevi in jih tudi večkrat obnovila, prav tako je občina MKC, DPZN oziroma Marku Breclju vsa ta leta za delovanje namenjala znatna sredstva, ki pa jih je Brecelj, po županovih besedah, izkoriščal za »osebno preživetje«.

Župan je pojasnil, da ima občina poleg prostorov na Gregorčičevi, ki jih bo obnovila, za potrebe mladih na razpolago še prostore nekdanjega Yess puba v dvorani Bonifika, ki jih je odkupila prav z namenom vzpostavitve Centra mladih Koper (CMK), po potrebi pa bi jim občina lahko zagotovila še druge, denimo prostore nekdanjega Koloseja.

Kot je dejal, je bil današnji sestanek le uvod v začetek intenzivnejšega sodelovanja med predstavniki mladih in občino. Župan je večkrat izpostavil, da se občina ne namerava mešati v vsebine programov za mlade, želi pa, da bi te programe mladi sami nadgradili, da bi postali dostopnejši in zanimivi za širši krog mlajše populacije. Župan je predstavnike mladih pozval, da tudi sami oblikujejo predloge, kako si želijo urediti področje mladih, pa tudi predloge za boljše življenje v občini nasploh.

Prvi korak bo vzpostavitev centra mladih, ki bo združeval vsa društva, organizacije in druge aktivne na področju mladih, nato pa bi lahko dejavnost razširili, ji po potrebi dodajali vsebine itd.

Tudi predstavniki mladih, predstavniki društev in posameznih skupin, ki se ukvarjajo z mladino, so izrazili zadovoljstvo, da se je z današnjim srečanjem občina začela intenzivno in sistematično ukvarjati s področjem mladine. Izpostavili so predvsem svojo avtonomnost in željo, da bi mladinska alternativna dejavnost še naprej ohranila svoje aktivnosti na Gregorčičevi, ob čemer so tudi sami priznali, da je treba stopiti skupaj in mladim ponuditi širšo paleto dejavnosti in možnosti druženja, razvoja, kulturnega udejstvovanja …

Dogovorili so se, da se, da se bo delavna skupina, ki jo bodo sestavljali predstavniki občine, mladih in organizacij, ki delujejo na področju mladine, znova srečala že prihodnji teden s konkretnimi vsebinskimi in organizacijskimi predlogi.

In medtem ko so se v prostorih na Verdijevi konstruktivno pogovarjali o prihodnosti mladih v Kopru, je pred občinsko stavbo Marko Brecelj s poldrugo uro dolgim pokanjem balonov še zadnjič poskušal opozoriti nase, kot napoveduje na svoji  spletni strani, se namreč sedež njegovega društva v kratkem seli v Postojno.

119