DomovArhivMifest popestrile beneške jadrnice

Mifest popestrile beneške jadrnice

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

S svečanim odprtjem v koprski Taverni se je danes dopoldne (3. junija) začel 3. Festival italijanske narodne skupnosti Mifest, na katerem se predstavljajo organizacije in ustanove italijanske narodne skupnosti. Odprl ga je koprski podžupan, sicer predsednik koprske Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti  Alberto Scheriani, v kulturnem programu pa so se predstavili otroci vrtcev in šol z italijanskim učnim jezikom.

Zvečer bo v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega  prireditev »Dimela cantando,« ki sodi v okvir Festivala istrsko beneškega narečja, s katerim si Mifest letos podaja roko. Občinstvo bo lahko prisluhnilo 15 izvirnim popevkam v  istrsko beneškemu narečju in tudi glasovalo za najboljšo. Gost večera bo Rudi Bučar.

Da pa je bil danes festival še zanimivejši, so poskrbele  tri beneške jadrnice, ki v okviru projekta »od bitke pri Lepantu do Evropske unije« povezujejo vsa mesta, ki so leta 1571  sodelovala v bitki v Lepantu.  Kot je znano, se je te bitke udeležila tudi galeja Leone iz Kopra. Bila je to prva pomorska bitka, ki jo je Otomanski imperij izgubil. Hkrati je to bila tudi najbolj usodna bitka, saj se imperij ni nikoli opomogel in je tako izgubil svojo vodilno vlogo v Sredozemlju. Bitka pri Lepantu – na Carpacciovem trgu v Kopru nanjo spominja Justinin steber s koprskim grbom -, je bila zadnja večja pomorska bitka v svetovni zgodovini, v kateri so se borile le ladje na vesla.

Jadrnice so v Koper na svoji poti iz Benetk v Naupaktos /Nafpaktos (nekdaj Lepant)  v Koper, kot so zapisali, prinesle »evro sredozemsko sporočilo miru in sožitja.” Cilj grškega mesta je namreč vzpostavitev mreže mest povezanih z zgodovinsko bitko, ki bi med drugim lahko skupaj nastopala v evropskih projektih s področja kulture, turizma ter drugih vsebin.