DomovArhivMimo je še en Praznik refoška

Mimo je še en Praznik refoška

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Dobra vina, pristna istrska kulinarika ter bogat kulturni program, ki je zajemal tako glasbene točke, igrane skeče kot tudi predstavitve najrazličnejših društev, skupin in dejavnosti, so tudi letos zaznamovali praznično dogajanje v Marezigah, ki se je začelo že v petek, 15. maja, z razglasitvijo najboljših žlahtnih kapljic v kar treh kategorijah.

Med Malvazijami tekočega letnika je tako slavila Malvazija Korenike Robija in Dorijana iz Kort, druga je bila žlahtna kapljica Markežiča iz Sv. Antona, bron pa si je prislužil Damijan Jogan iz Cikutov. Žlahtnega okusa so bili tudi refoški tekočega letnika, med katerimi je slavil refošk Vinske kleti Marancina iz Boninov, drugo mesto si je z rdečo kapljico prislužila vinska klet Vinakoper, tretje pa Kmetija Prodan iz Semedele. Tudi letos pa je strokovna komisija ocenjevala še ustekleničena vina, in sicer treh kategorij: med muškati je najbolj prepričal Rumeni muškat 2014 Vinske kleti Olenik iz Predloke, najboljša med malvazijami je bila Capodistria 2009 kleti Vinakoper, šampion letošnjega že 43. Praznika refoška pa je bil refošk 2011 Vina Steras iz Šareda.

Sicer pa so letošnji praznik kralja med rdečimi vini zaznamovali tudi odlično vreme in prijetno druženje, ki je vrhunec doseglo v nedeljo, na sprevodu vozov, ki so se pripeljali iz Potoka, Čenturja, Babičev, Trušk in drugih okoliških zaselkov ter občinstvu pričarali Istro kot smo jo poznali nekoč.