DomovArhivGašperšič končno našel čas za sestanek

Gašperšič končno našel čas za sestanek

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vse od odprtja predora Markovec si obalni župani, predvsem župan Mestne občine Koper Boris Popovič in župan Občine Izola Igor Kolenc prizadevata, da bi infrastrukturno ministrstvo in vlada izrazila vsaj malce razumevanja za prometno problematiko obalnega lokalnega prebivalstva. Vse do danes pa se v tej smeri ni zgodilo prav nič konkretnega. Spomnimo na novinarsko konferenco, ki so jo sredi julija sklicali na Mestni občini Koper, na njej pa poleg inovativne rešitve – uvedbe lokalne vinjete, ki bi ne samo razbremenila lokalni promet, temveč v državno blagajno prinesla bistveno več kot doslej, predstavili tudi ugodnejšo predvsem pa hitreje uresničljivo zamisel o prometni povezavi do meje s Hrvaško. Sledil je sestanek na ministrstvu, na katerem seveda do konkretnih rešitev oziroma niti dogovorov ni prišlo, zato sta sredi avgusta koprski in izolski župan, pridružil pa se jima je tudi piranski, na pristojno ministrstvo naslovila še uradno, pisno pobudo za proučitev nove študije, ki sta jo zasnovala in predstavila strokovnjaka za promet in logistiko mag. Livij Jakomin in mag. Igor Zajec.

A je tudi ta naletela na gluha ušesa, prav tako kot tudi pobuda za uvedbo lokalne vinjete, do katere naj bi se minister Gašperšič opredelil vsaj do 15. septembra. Ker tega seveda, kaj pa smo sploh lahko pričakovali, ni storil, prav tako pa se 15. septembra na telefonske klice ni odzival, sta Popovič in Kolenc dan kasneje, 16. septembra, še zadnjič poslala dopis z vljudno prošnjo za čimprejšnje srečanje. Želela sta namreč vnovič predstaviti vsebino predloga o lokalnih vinjetah in argumente za uvedbe le-teh.

Po številnih novinarskih prispevkih in komentarjih, v katerih predstavniki sedme sile niso prizanašali ministru Gašperšiču, predvsem zaradi njegovega domnevnega omahovanja in izogibanja, ki so sledili zadnjemu roku, to je 15. septembru, smo iz medijev izvedeli, da naj bi minister Darsu celo naročil posebno študijo o upravičenosti lokalnih vinjet. Ministrstvo o tem seveda ni obvestilo občin, so pa danes, dober teden po zadnjem roku, z ministrstva poklicali na Občino Izola in predlagali nov termin srečanja z ministrom. Do njega naj bi prišlo prihodnjo sredo, 30. septembra, ob 12. uri.

Javnost, predvsem pa lokalno prebivalstvo na Obali, lahko sedaj samo upa, da se ne bo ponovila zgodba meseca julija, ko so datum sestanka na ministrstvu večkrat prestavljali, ko pa je do njega vendarle prišlo, je ta minil v odsotnosti prvo poklicanega in najbolj zaželenega, ministra Petra Gašperšiča.