DomovArhivDnevi evropske kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Od 25. septembra do 3. oktobra bodo po vsej Sloveniji potekali Dnevi evropske kulturne dediščine. Tudi v Kopru bomo z Dnevi evropske kulturne dediščine posvetili pozornost kulturni dediščini in jo približali ljudem. Tema letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki beležijo že 25. obletnico, je praznovanje.

Mestna občina Koper skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Združenjem zgodovinskih mest Slovenije, Pokrajinskim muzejem Koper, Vrtcem Koper (Enoto Ribica) pripravlja otvoritveni dogodek, ki bo v petek, 25. septembra, ob 12. uri, v Pokrajinskem muzeju Koper. Na dogodku se bo prvič po večmesečni obnovi beneška lepotica – palača Belgramoni Tacco pokazala obiskovalcem v vsej svoji lepoti. Na ogledu palače – tokrat še brez muzejskih zbirk – se bomo ekskluzivno posvetili baročni palači, njenemu nastanku, spoznali bomo tipologijo prostorov in njihovo razporeditev v arhitekturnem organizmu. Prenova tako pomembnega arhitekturnega spomenika je upravičeno razlog za praznovanje! Na otvoritvi bodo otroci Vrtca Koper (Enota Ribica) prikazali, kako so nekoč praznovali in se veselili v Slovenski Istri. Za ogled je potrebna predhodna najava.

Hkrati bodo v sklopu Tedna evropske kulturne dediščine potekale številne aktivnosti. V Pretorski palači bo tako od 25. septembra do 9. oktobra na voljo razstava otrok Vrtca Koper Enote Ribica »Koper nekoč in danes«. V Etnološki zbirki Pokrajinskega muzeja Koper se nam v soboto, 26. septembra, ob 9. uri, obeta Zajtrk v muzeju, ob 10. uri pa ogled in delavnica za družine z naslovom Praznujmo skupaj – odkrijmo palačo v novi preobleki. Pestro bo tudi v ponedeljek, 28.septembra, ob 18. uri, v Palači Gravisi Buttorai, kjer bo kulturni program in odprtje razstave Sv. Nazarij in njegov praznik. Istega dne bo svoja vrata za obiskovalce odprl tudi Pokrajinski arhiv Koper. Poleg vodenega ogleda arhiva ter gradiva o praznovanju v šolah skozi čas, bodo lahko najmlajši prisluhnili tudi pravljici Miške Mice.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri praznovanju in približevanju kulturne dediščine najmlajšim, zato praznujte z nami!