DomovArhivTudi MOK močno vpeta v begunsko problematiko

Tudi MOK močno vpeta v begunsko problematiko

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Klub Združene levice Koper je v javnem pozivu, v katerem pojasnjuje svoja stališča do begunske problematike, namreč Mestni občini Koper podal številne predloge, kako naj se ta angažira in pomaga migrantom predvsem v primeru povečanja potreb po sprejemu beguncev v našem okolišu. Na občini, kjer so sicer že od samega začetka močno vpeti v trenutno aktualno problematiko begunstva na območju naše države, so koprski Združeni levici postregli kar z dvema stališčema.

Kot so zapisali, bi v slučaju dobronamernega dopisa s strani posameznika oz. skupine, ki se na problematiko begunstva ne spozna in ni direktno vpeta oz. povezana s politiko, ki se sicer že po svoji dolžnosti ukvarja s tovrstnimi vprašanji, odgovorili tako:

»Tudi koprska občina je močno vpeta v trenutno aktualno problematiko begunstva na območju naše države, prek pristojnih služb in Civilne zaščite je tako ves čas v stikih z Ministrstvom za notranje zadeve in Upravo RS za zaščito in reševanje ter se v izvajanje aktivnosti vključuje po njihovih navodilih oziroma usmeritvah. Sočasno je občina v stikih z Območnim združenjem Rdečega križa Koper in škofijsko Karitas Koper, ki zbirata humanitarno pomoč in prispevke prav za ta namen. Seznanjeni smo tudi z dejstvom, da so na Območnem združenju Rdečega križa Koper angažirali tudi tri ekipe bolničarjev, ki bodo v pripravljenosti, v kolikor bi bila njihova pomoč potrebna.

Kar zadeva nastanitve, naj povemo, da po kontingentnem načrtu za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito na območju Mestne občine Koper ni predvidenih lokacij za nastanitev, v kolikor pa bi se pretok beguncev in migrantov povečal in predvidene kapacitete na območju Južnoprimorske regije ne bi zadostovale, obstaja verjetnost, da bi nove lokacije za postavitev začasnih bivališč za begunce ministrstvo določilo tudi v koprski občini.

Vsekakor pa Mestna občina Koper, tako kot to počnemo že v zvezi s številnimi drugimi problematikami in vprašanji, tudi na področju begunske problematike sodeluje z vsemi pristojnimi institucijami, tako lokalnimi kot državnimi, in se, po potrebi, vključuje oz. se bo vključevala v njihove aktivnosti ter prispevala k lažji integraciji migrantov v našo družbo.«

Vsi tisti pa, ki se sprenevedajo in skušajo ta izredno občutljiv in za marsikoga boleč trenutek izkoristiti za nabiranje političnih točk in promocijo sebe ter lastne stranke, in to celo na tako podel, nizkoten in zavržen način, si zaslužijo neposreden odgovor župana Mestne občine Koper, ki je sledeč:

»Glede na to, da je vaša stranka zastopana v parlamentu Republike Slovenije, bi morali vedeti, kdo se s to problematiko ukvarja in na kakšen način, kot tudi, kako bodo realizirane načrtovane aktivnosti povezane s tematiko sprejema beguncev na posameznih območjih države. Na Mestni občini Koper z organom, ki vodi to problematiko na državni ravni zgledno sodelujemo in za zdaj nismo zaznali, da bi bilo na tem področju karkoli spornega.

Zato vam predlagam, da se, v kolikor vam določene zadeve ne ustrezajo oz. mislite, da bi lahko bilo storjeno bistveno več in bolje, z vašimi nadvse cenjenimi zamislimi, predvsem pa velikim angažmajem, tako človeškim, kot tudi finančnim, ki ste ga v preteklosti že večkrat pokazali in izkazali, ter je bil ne samo za nas Slovence, ampak tudi za človeštvo nasploh neprecenljiv, obrnete na pristojno ministrstvo.

Kajti mislim, da je Mestna občina Koper premajhen in premalo pomemben sogovornik za take veličine, kot ste vi in vaša cenjena stranka, ki predstavljate politični vrh Republike Slovenije in to na vseh področjih javnega družbenega življenja, pa gospodarstva, kulture, športa …

S ponižnimi pozdravi,

Boris Popovič, župan Mestne občine Koper«