DomovArhivMlada življenja pa ugašajo …

Mlada življenja pa ugašajo …

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Medtem ko nekateri koprski poslanci izkoriščajo sredstva javnega obveščanja za postavljanje z obljubami, ki naj bi krajanom ene od krajevnih skupnosti v koprski občini rešile dolgoletne prometne težave, pa čeprav gre v resnici za čisto sprenevedanje in metanje peska v oči ter očitno nabiranje političnih točk za naslednje lokalne volitve, nedaleč stran, prav zaradi neposluha in malomarnosti države ter državne politike, ugašajo življenja mladih in nedolžnih ljudi.   

Včerajšnja prometna nesreča v Bertokih, v kateri je življenje izgubil 20-letni motorist, njegova dve leti mlajša sopotnica pa se je huje poškodovala, je ponovno odprla vprašanje o smiselnosti uvedbe lokalne vinjete. Dejstvo namreč ostaja, da bi ta bistveno razbremenila naše vse bolj prometne in obremenjene regionalne ceste, še posebej na odsekih med Škofijami in Koprom ter dalje proti Šmarjam. Te prometnice so v poletni turistični sezoni, pa tudi ob koncih tedna dobesedno zabasane s pločevino, zaradi česar je vsakodnevna logistika praktično onemogočena, pod vprašaj pa se postavlja tudi prometna varnost in seveda kakovost življenja tukajšnjih prebivalcev.

A država tega očitno noče slišati, čeprav so od uvedbe vinjetnega sistema bolj obremenjene tudi regionalne državne ceste. Zanje se sicer država že leta ne zmeni, saj za to, kot pravi, preprosto nima denarja, kot vse kaže pa niti pravega interesa ne. Težave, predvsem zaradi preobremenjenosti, pa se pojavljajo tudi na lokalnih občinskih cestah. Ob tem veliko vlogo igra tudi dejstvo, da je obalno območje ob izgradnji hitre ceste pred leti ostalo brez prave regionalne vzporednice. To pa preprosto pomeni, da vsi tisti, ki nimajo vinjete in se ne morejo voziti po avtocesti oziroma hitri cesti, sedaj vozijo tudi po občinskih cestah, ki so že tako ali tako obremenjene z lokalnim prometom.

Rešitev je ponudila zamisel o lokalni vinjeti, ki bi bila za to območje nekakšna alternativa trenutnemu vinjetnemu sistemu, ki pa nikakor ni prepričala visoke ljubljanske politike, kljub večkratnim poskusom vseh treh obalnih županov. To sta nenazadnje potrdila tudi poslanca stranke SMC Liljana Kozlovič in Marko Ferluga, ki sta pred slabim mesecem obiskala Škofije – menda, ker sta želela prisluhniti tamkajšnjim krajanom in njihovim tegobam, za katere, kot so skušali nato prikazati mediji, koprska občina že leta nima posluha. Ne glede na to, da je bila prav Mestna občina Koper z županom Borisom Popovičem na čelu tista, ki si je prizadevala za izvzetje odseka hitre ceste med Koprom in Škofijami iz vinjetnega sistema, kasneje pa je, predvsem zaradi italijanskih gostov, ki v Slovenijo vstopajo prav na Škofijah, prav ona predlagala še uvedbo lokalne vinjete.

PN_skofije

»S tem predlogom nismo prepričali koalicijskih partnerjev, tako da poskusne uvedbe lokalne vinjete vsaj v letošnjem letu ne bo,« je ob obisku povedal Ferluga in v tolažbo krajanom, ki morajo zaradi neposlušne države trpeti nenehne izpuste in nepregledne kolone vozil dobesedno na pragu svojih domov, ponudil drobtinice.

In medtem, ko sta bila ogledalo in prometna tabla dovolj, da sta si poslanca kupila zaupanje krajanov in morda, le kdo bi to vedel, tudi kak dodaten glas na naslednjih lokalnih volitvah, konkretna rešitev (lokalna vinjeta), ki bi tranzitni promet preusmerila na hitro cesto in s tem razbremenila lokalne ceste, še vedno čaka v predalu.

Žal pa o njej niti na današnjem srečanju z ministrom in najpomembnejši predstavniki, ki krojijo prometno politiko v naši državi, nismo slišali niti besede.