DomovArhivPri županu pred filmom Strel v dušo

Pri županu pred filmom Strel v dušo

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred sobotno predstavitvijo dokumentarnega filma »Pucanj v dušu« (Strel v dušo) v koprskem gledališču, ki je občinstvu prikazal pretresljive drobce tragičnih zgodb posiljenih žena in mož, ki so bili izpostavljeni nečloveškosti in krutostim le zato, ker so se drugače pisali in ker so pripadali drugemu narodu, je ustvarjalce filma sprejel koprski župan Boris Popovič.

Srečanje  z  Muniro Subašić, predsednico Združenja Gibanje  “Majke enklave Srebrenica i Žepe”, Muratom Tahirovićem, predsednikom Združenja žrtev in prič genocida, režiserjem Enesom Hotićem , Elmino Kulašić, ki je imela sedem let, ko so jo skupaj z družino odpeljali v taborišče, nato pa jim je uspelo oditi najprej v Nemčijo, nato pa v ZDA, zdaj pa širi resnico o genocidu v Bosni in Hercegovini ter »malo« Emino Boračić, rojeno leta 1992, katere mama je bila več let žrtev posilstev in ki še danes s težavo govori o tem, ni moglo nikogar pustiti ravnodušnega. Ocenjujejo, da je bilo med leti 1992 in 1995 v Bosni posiljenih približno 20.000 žensk in moških. 

Delom osebnih zgodb posameznikov, »ki govorijo resnico in iščejo pravico,« septembra pa bodo spregovorili pred ameriškim kongresom, je prisluhnila tudi županova mama Solza. »Mama mamo najbolje razume,« je rekla Munira Šubašić. Njihov cilj je, da se zločince krive za genocid kaznuje, da dobijo imena, tako kot imajo imena številne žrtve in njihovi otroci. »Težko je s tem živeti, pa tudi družba kot celota ni sprejela teh ljudi. Žal pa še danes tudi največji politiki  genocid v Srebrenici zanikajo.«

Popolne resnice sicer ne bomo nikoli spoznali, saj mnoge žrtve niso preživele, številne pa bodo svojo bolečino odnesle v grob. A čeprav zgodbe ne smejo nikoli v pozabo, »vsaka mama, ki so ji ubili otroka, pa neutrudno še danes išče vsaj eno njegovo koščico,« pa tudi oni gledajo naprej, “da bi imeli mladi boljšo in svetlejšo prihodnost.”  In za današnje otroke in mlade pravijo, da so najboljši in bi jim zato tudi radi nudili najboljše. Zato bosta med drugim župan Boris Popovič in občina za otroke organizirala letovanje v Kopru.