DomovArhivMotnje hranjenja med mladimi

Motnje hranjenja med mladimi

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaskrbljenost vzbujajo statistični podatki, ki kažejo, da se starostna meja obolelosti niža v obdobje otroštva. V Svetovalnici za motnje hranjenja INTROSPEKTA se zavzemamo za čim zgodnejše prepoznavanje in preprečevanje razvoja motnje hranjenja pri otrocih in mladostnikih. Poudarjamo, da je zgodnje prepoznavanje razvoja motnje hranjenja ključnega pomena za proces okrevanja.
Razvite motnje hranjenja največkrat prepoznavamo v življenjsko ogrožajočih skrajnostih kot anoreksijo, bulimijo, kompulzivno prenajedanje, bigoreksijo in ortoreksijo. A zametki motnje hranjenja se vedno skrivajo v manj izrazitih situacijah. Pogosto oseba ne kaže vidnih znakov, a ima težave s hranjenjem in z doživljanjem sebe. Ravno prepoznavanje problematike motenj hranjenja v začetni fazi razvoja je bistvenega pomena za mladega človeka. Prepoznane težave omogočijo začetek razreševanja stanja in preprečitev nadaljnjih škodljivih posledic. Včasih je oseba zmožna sama razrešiti neugodno stanje, ki poganja razvoj motnje hranjenja. Velikokrat to ni mogoče. V slednjih primerih je nujna strokovna pomoč. Pri tem je potrebno vedeti, da dokler celovito ne razrešimo problematike motenj hranjenja, se težave lahko prenašajo tudi na druga področja človekovega doživljanja. Oseba lahko uredi svoj način hranjenja, a jo še vedno obdaja nezadovoljstvo in nelagodje. To se lahko med drugim izraža v nezmožnosti reševanja konfliktov v medosebnih odnosih, v razvoju kakšne fobije, ali v ponavljajočih neprijetnih razpoloženjih, ki osebi onemogočajo spontano in sproščeno bivanje. Pri problematiki motenj hranjenja tudi ne smemo pozabiti, da bistveno okrni kakovost življenja. Predvsem je pomembno zavedanje, da imajo mlade osebe pred seboj še veliko let ustvarjanja in udejstvovanja v vsakdanjem življenju. Zato je smiselno ob začetnih znakih prepoznavanja težav ustrezno poskrbeti zase, ali v primeru nemoči, poiskati strokovno pomoč, ki bo to omogočila.
Pri prepoznavanju otrokovih težav staršem priporočamo, da so pozorni na kakršnekoli znake otrokovega doživljanja in vedenja, ki se ponavljajo in vzbujajo zaskrbljenost. To so lahko spremembe na področju hranjenja, samopodobe, samozavesti in samospoštovanja. V obravnavi otroka z motnjo hranjenja pogostokrat opažamo, da so starševski ponavljajoči občutki, ki opozarjajo, da nekaj ni v redu, izjemno dragocen vir prepoznavanja otrokove stiske. Pri tem je tudi pomembno zavedanje, da prej kot prepoznamo, da je otrok ujet v stisko, hitreje mu lahko pomagamo in preprečimo nadaljnje škodljive posledice.
Dodatne informacije o procesu okrevanja in prepoznavanju razvoja motnje hranjenja pri otrocih ter pri odraslih osebah so dostopne na naši spletni strani www.introspekta.si.

Aleksandra Rožman, univ. dipl. socialna delavka,
Svetovalnica za motnje hranjenja INTROSPEKTA
e – naslov: info@introspekta.si
spletna stran: www.introspekta.si