DomovArhivMuzej zablestel v novem sijaju

Muzej zablestel v novem sijaju

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Včerajšnjo slovesnost ob odprtju prenovljenih prostorov Pokrajinskega muzeja v palači Belgramoni Tacco, so v Mestni občini Koper združili s podelitvijo letošnjih občinskih priznanj in nagrad, celotno dogajanje pa začinili s koncertom vrhunskega pianista milanske Scale Alessandra Lupa Pasinija in izjemne vokalistke, sicer priznane italijanske odvetnice Debore Tundo.

Vrhunsko glasbeno doživetje in posebna glasbena nota sta koprskemu hramu kulture, ki je, kot je med drugim v slavnostnem govoru dejal koprski župan Boris Popovič, povsem prenovljen in preurejen zablestel v vsem svojem sijaju, vdahnila še dodatno čarobnost, skoraj nadzemeljskost ustvarjene harmonije interjerja muzejskega piana nobile, zvoka izpod prstov italijanskega virtuoza ter čistega in toplega glasu umetnice z znanimi melodijami, med njimi Lennonovo Imagine, Stingovo Fragile, Paolijevo Il cielo in una stanza, vse do What a wonderful world in Holy Night. Po koncertu smo ju povabili pred kamero.


»Z obnovo Pokrajinskega muzeja Koper je Mestna občina Koper uspešno sklenila še eno v nizu neštetih infrastrukturnih naložb na področju kulture,« je dejal koprski župan. In nadaljeval: »Ob popolni prenovi prireditveno-protokolarne dvorane svetega Frančiška Asiškega, ki smo jo sklenili v minulem letu, ne smemo pozabiti niti na celovito in popolno prenovo koprskega gledališča in našega kulturnega stičišča – Taverne. Kulturni razvoj in utrip pa skušamo v Mestni občini Koper spodbuditi in ohranjati tudi s vsakoletnimi znatnimi vlaganji v pestre in bogate kulturne programe, kot tudi s podporo številnih akterjev na področju kulture – letos smo tako samo iz tega naslova namenili dobrih 1,7 milijona evrov proračunskih sredstev.« Poudaril je, da je občini uspelo »še pred kratkim zaspanemu, sivemu, neambicioznemu luškemu mestu vdahniti pravi kulturni utrip, ki nam ga zavidajo mnogi, poleg tega pa smo danes priča živahnemu in pestremu dogajanju, zaradi katerega Koper postaja vse bolj priljubljeno kulturno stičišče mnogih, tudi mlajših generacij in se, še posebej zadnja leta, odpira zunanjim obiskovalcem ne samo iz celotne Slovenije temveč tudi zahvaljujoč obiskom potniških ladij, lahko rečemo, praktično celemu svetu.«

Naložba v celovito obnovo muzeja, ki je trajala leto dni,je znašala kar milijon evrov, od katerih je bil dobršen del, kar 780 tisoč evrov, nepovratnih evropskih sredstev. O pomenu same palače je za e-koper spregovorila Maša Sakara Sučević iz Pokrajinskega muzeja.

Direktor muzeja Luka Juri včeraj zvečer ni mogel skrivati navdušenja nad muzejem, ki mu je obnova po njegovih besedah vrnila »antični sijaj.« Zahvalil se je mnogim, ki so pri tem pomagali, posebej tudi svoji predhodnici Bredi Krašna, ki je bila v bistvu pobudnica prenove. Po njenih besedah je zdajšnja prenova prekosila tudi njene želje in pričakovanja.