DomovArhivNa dan volitev bo dopustovala le slaba desetina Slovencev

Na dan volitev bo dopustovala le slaba desetina Slovencev

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na podlagi spletne raziskave, ki jo je na vzorcu 531 ljudi med 22. majem in 1. junijem izvedlo  mariborsko podjetje INTERSTAT, bo na dan predčasnih državnozborskih volitev, 13. julija, dopustovalo le 9,4 % Slovencev.

V raziskavo so zajeli splošno javnost, osebe stare 18 let in več, pred obdelavo pa so podatke obtežili  po spolu, starosti in delovni aktivnosti, kar pomeni, da je vzorec približan strukturi populacije.

Med vsemi anketiranci je 23,4 % anketirancev odgovorilo, da letos poleti ne bodo odšli na dopust, ker si tega ne morejo privoščiti, največ, 39,1% vprašanih bo poletni dopust preživelo na hrvaški obali, 15,8 % vprašanih bo poleti odpotovalo v tujino, 11,6 % vprašanih bo dopustovalo na slovenski obali,  12,9 % vprašanih pa bo se bo odpravilo v slovenska zdravilišča, hribe in na druge konce naše države.

Med vsemi anketiranci se jih bo večina ( 22,7 %) na dopust odpravila v drugi polovici julija ali v prvi polovici avgusta (15,3 %), v prvi polovici julija, torej tudi na dan volitev 13. julija, bo dopustovalo 9,4 % vseh vprašanih, 9,3 % vprašanih pa se bo na dopust odpravilo v drugi polovici avgusta.

Na vprašanje »kaj pri odločitvi za termin dopusta za vas pomeni, da se bodo predčasne parlamentarne volitve najverjetneje izvedle v času dopustov oziroma 13. julija 2014«, je kar 52,2 % tistih, ki gredo na dopust, odgovorilo, da jim je vseeno, če jih v času volitev ne bo doma, 31,9 % ljudi, ki bodo poleti šli na dopust, pa je odgovorilo, da se bodo udeležili predčasnih volitev.

Kot zanimivost naj povemo še, da bo večina vprašanih (52,6 %), ki bo letos poleti dopustovala, za dopust na osebo namenila približno 500 evrov ali manj, 27,7 % vprašanih bo za poletni dopust odštelo med 501 in 1000 evrov na osebo, tistih, ki si bodo privoščili luksuzna potovanja in za to na osebo odšteli več kot 1501 evrov, pa je le 3,5 % vprašanih.