DomovArhivNa Kidričevi se vendarle premika

Na Kidričevi se vendarle premika

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V Mestni občini Koper so že leta 2011 sprejeli odlok, ki omogoča, da lastnikom propadajočih objektov v starem mestnem jedru naložijo njihovo prenovo. V kolikor ti v predpisanem roku tega ne storijo, lahko po odloku k izvedbi najnujnejših del pristopi kar občina sama. Kot vse kaže, bo prav na primeru Kidričeve ulice ta predpis morala uporabiti tudi v praksi. Pogovori o najnujnejših delih na stavbnem nizu ene največjih mestnih ulic v Kopru so z lastniki objektov stekli že pred časom, pred dnevi pa se je vodstvo koprske občine na to temo sestalo tudi z večinskim lastnikom palače Totto ex Gavardo, Norbertom Salobirjem.

 

Seznanili so ga s potekom postopkov, kot tudi s tem, da lahko lastniki v kratkem pričakujejo odločbo, z natančnim popisom del in rokom, do kdaj naj bi bila dela končana. Občina je medtem že pridobila informativni popis najnujnejših del na objektu. Ta predvidevajo sanacijo dela fasade, kjer je omet dodobra načet, obnovo opleska, zamenjavo nekaj stavbnega pohištva, nekaj pa ga je treba zgolj obnoviti. Sanacije bodo deležni tudi žlebovi, del strehe in venec, ob čemer bo potrebno upoštevati tudi kulturno varstvene pogoje zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran. Dela naj bi stala predvidoma 100 tisoč evrov, začela pa bi se lahko že jeseni.

Sicer pa so bile prve napovedi o temeljiti prenovi palače Totto ex Gavardo, s strani lastnikov dane že pred skoraj desetimi leti.

Velike načrte o ureditvi elitnih stanovanjih in poslovnih prostorih na tej lokaciji je takrat snoval prav Norbert Salobir, lastnik optike Salobir, ki pa jih je moral najprej zaradi sporov z manjšinskim lastnikom Željkom Lančem, nato pa tudi zaradi gospodarske krize, preložiti. Žal za nedoločen čas.

20160517_140203

Prav čas in dotrajanost pročelja palače sta botrovala odločitvi koprske občine, ki je že pred leti objekt v celoti zavarovala in z zaprtjem vhodov začasno tudi izboljšala njegov videz, da v tem letu aktivno pristopi k najnujnejšim delom. V okviru tega se je občina odločila aktivno pristopiti tudi k sanaciji objekta na drugi strani ulice – gre za t.i. hišo »a gheffo«, ki s svojimi značilnimi visečimi pomoli predstavlja pomembno arhitekturno zapuščino beneško-gotskega stila.