DomovArhivTisoč in en detajl v dežju in soncu

Tisoč in en detajl v dežju in soncu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Nekateri likovniki so se preprosto odločili za ustvarjanje v atriju Gimnazije Koper in pisana skupina likovnikov iz vseh koncev Slovenije in hrvaške Istre je ustvarila prav prijetno vzdušje, polno vonja po akrilnih in oljnih barvah ter kavi. Drugi avtorji pa so ustvarjali doma ali so gostovali pri primorskih sorodnikih ali prijateljih, najbolj odločni pa kar na prostem, ko se je v soboto vreme malce razvedrilo.

Organizatorica  Mestna občina Koper je bila prijetno presenečena tako nad številčno udeležbo, kot tudi kakovostjo nastalih del. Prišlo je veliko novih udeležencev iz bolj oddaljenih krajev Slovenije, pridružili so se jim tudi likovniki iz hrvaške Istre, zaradi slabšega vremena žal v nekoliko manjšem številu kot načrtovano. Naslov letošnjega srečanja »Tisoč… in en detajl« je predstavljal zgolj ohlapen okvir, ki je ponujal neskončno možnosti za ustvarjanje in interpretacije in tako so ga razumeli tudi udeleženci. Nastale so zelo različne likovne interpretacije detajlov, od skrbno realistično dodelanih podob do popolnih abstrakcij, impresij in arhitekturnih skic, ki so med člani strokovne komisije izzvale na trenutke zelo burno diskusijo. Glede podelitve prve nagrade pa so bili vsi člani komisije soglasni in enotni. Komisijo, ki ji je sestavljala predsednica komisije mag. Mojca Gazič, profesorica likovne umetnosti in magistra unikatnega oblikovanja, akademski kipar mag. Sašo Stevovič in arhitekt Marjan Vrabec, je s subtilnim pristopom v uravnoteženi kompoziciji svetlobe in barv renesančnega okna najbolj prepričala Ingrid Vinovrški iz Kopra. Realistični motiv okna, na piedestal postavljenega arhitekturnega elementa, je avtorici prinesel prvo nagrado. Komisija, ki je avtonomno določila hierarhijo in število nagrajenih del, druge nagrade ni podelila, tretjo nagrado pa sta si enakovredno delila Elsa Delise iz Trsta in Zorko Dežjot iz Izole. Že večkrat nagrajena tržaška umetnica je komisijo prepričala z minimalnimi  likovnimi elementi, ki pričarajo vzdušje obmorskega mesta. »Enostavne linije, oblike in barvni nanosi delujejo kot skica trenutnega vzdušja, impresija pristaniškega mesta«, je zapisala komisija. Zorko Dežjot, ki je na koprskem ekstempore v mestnem jedru sodeloval prvič, pa je v svojem delu prepričljivo poustvaril dinamično in abstraktno vzdušje v motivu spreminjajočega se vodnega odseva. Priznanje za likovni dosežek so prejeli Liljana Lisjak iz Nove Gorice, Iva Babič iz Svetega Antona, Miranda Kozic iz Murske Sobote in Vijola Bertalanič iz Puconcev. Pohvalo za izviren likovni pristop je strokovna komisija namenila Vesni Marion iz Divače.

Sodelujoči likovniki so lahko tudi sami izbirali najboljše izdelke letošnjega ekstempore, izrazitega favorita tokrat ni bilo, saj so enako število glasov prejeli Marija Zver iz Turnišča, Marina Benčič iz Portoroža in Livio Zoppolato iz Trsta.

Na sobotni otvoritvi razstave v pritličju Pretorske palače so bila razstavljena vsa nastala dela. Do 6. junija 2016 bo na isti lokaciji postavljen izbor slik, nato se bo razstava preselila v Kavarno Loggia. Zaradi velikega števila slikarskih del bo razstava postavljena v več sklopih v poletnih mesecih letošnjega leta. Nagrajenci projekta, ki ga Mestna občina Koper organizira v sklopu projekta Oživljanja starega mestnega jedra, bodo nagrajeni s samostojnimi razstavami v Pretorski palači  in v kavarni Loggia.