DomovArhivNa koprski plaži se začenja kopalna sezona

Na koprski plaži se začenja kopalna sezona

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

K akciji osveščanja javnosti o pomenu samozaščitnega ravnanja so ob začetku kopalne sezone pristopili Komunala Koper, ki je na koprskem mestnem kopališču danes pripravila tudi skupno novinarsko konferenco, obalna Prehospitalna enota in Policijska uprava (PU) Koper.

Marko Štrkalj iz Komunale Koper je uvodoma predstavil prenovitvena in vzdrževalna dela, ki so se v zadnjih mesecih pred sezono izvedla na plaži. Prenovljene in prebarvane so lesene klopce na kopališču; prenovljenih je tudi 5 garderobnih hišic, ki se bodo po novem lahko zaklepale z notranje strani. V letošnjo ponudbo sta obstoječim dodana še 2 tuša, njihova uporaba pa bo brezplačna.  Za lažji in varnejši vstop v morje so bile zamenjane lesene stopnice na pomolih z novimi, ki bodo zagotavljale večjo varnost. Na kopališču je nov pesek, ki se že redno grabi in čisti, prod, ki ga zmečeta burja in valovi se redno poravnava in ureja.

Letos je na koprskem kopališču poskrbljeno tudi za ločeno zbiranje odpadkov, saj so postavljeni novi – barvni zabojniki za ločeno zbiranje frakcij, s čimer poudarjamo skupno zavezanost k pravilnemu odnosu do odpadkov, ki lahko s primernim zbiranjem postanejo nova energija in bistveno manj onesnažujejo naše okolje.

Komunala Koper je letos na kopališče izobesila tudi  modro zastavo in se pridružila še 15 drugim prejemnikom modre zastave v Sloveniji.

Modra zastava je mednarodno priznani okoljski znak za trajnostno upravljanje kopališč in marin in je namenjen povečevanju okoljske ozaveščenosti na kopališču, sooblikovanju okoljske etike in spodbujanju okoljsko odgovornega obnašanja.

Skupaj za »Varno poletje 2015«

Poleti se obisk obalnega območja poveča, s tem pa tudi število kaznivih dejanj in prekrškov, vendar policija vseh pojavov ne more sama rešiti, je opozoril predstavnik PU Koper Leon Godejša. “Če se bomo vsi, ki smo za to pristojni, vključili v to dogajanje, skrbeli za red in varnost, vključno z uporabniki, bo poletje varnejše in boljše,” je dodal.

Da bi uporabnike kopališč opominjali k samozaščitnemu ravnanju, bodo tekom poletja delili tudi kapice, frizbije in druge dodatke s praktičnimi nasveti v več jezikih. Eden glavnih samozaščitnih nasvetov pred zmikavti je na primer ta, naj kopalci ne nosijo s sabo na plažo vrednejših predmetov oz. naj poskrbijo, da nanje kdo popazi.

Vodja Prehospitalne enote Matej Rubelli je posvaril pred pretiranim izpostavljanjem soncu, zlasti za starostnike in majhne otroke ter še posebej med 11. in 16. uro. Pred soncem se lahko zavarujemo tako z oblačili kot zaščitnimi kremami z ustreznim faktorjem.

Nekateri poleti pretiravajo s fizičnimi dejavnostmi. Da bi se izognili zdravstvenim nevšečnostim, jim Rubelli svetuje, naj za športne aktivnosti raje izberejo jutranje ali pozne večerne ure.

Mnogi, zlasti starejši turisti v času dopustovanja pozabijo jemati predpisana zdravila, je še opozoril.

Na plaži je treba pred skokom v vodo preveriti, ali lahko to varno storimo. Sicer pa so v primeru nesreč ključne prve minute. Urejena kopališča razpolagajo z usposobljenimi reševalci iz vode, ki lahko takoj začnejo postopke oživljanja, zaradi velike obremenitve s turisti in tranzitnim prometom pa imajo v poletnih mesecih na voljo tudi motorista reševalca, čez dan pa je turistom na voljo tudi t. i. turistična ambulanta, ki obratuje v prostorih piranskega zdravstvenega doma.

Za varnost na plaži stalno skrbijo trije reševalci iz vode, plažo dnevno čistijo, letošnja novost pa je možnost ločenega zbiranja odpadkov na samem kopališču.

Zunanja sodelavka Komunale Koper Metka Šori je na plaži prikazala mobilno razstavo o onesnaženju morja in še posebej opozorila na odpadke iz plastike. Ti se s sončno svetlobo in drugimi dejavniki v morju razgrajujejo v mikrodelce, podobne planktonu, ki jih zaužijejo ribe in se tako vrnejo v človekovo prehranski verigi. Ob tem je poudarila pomen pravilnega ločevanja odpadkov, zlasti pa to, da se na plaži ustvarja in pusti čim manj smeti.