DomovArhivNa Primorskem rdeči alarm

Na Primorskem rdeči alarm

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Burja na Primorskem se že krepi in v Vipavski dolini presega hitrost 100 kilometrov na uro. Najmočnejša bo predvidoma od danes popoldne do petka sredi dneva, ko lahko na izpostavljenih mestih doseže sunke tudi nad 140 km/h. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v višjih legah, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Okrepilo se bo tudi sneženje. Najmočneje bo snežilo od danes popoldne do petka zvečer. Predvidoma bo od četrtka zjutraj do sobote zjutraj v jugovzhodni Sloveniji padlo od 40 do 60 centimetrov, drugod v notranjosti pa večinoma od 20 do 40 centimetrov.Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete.

Zaradi burje bo danes in v petek močno vzvalovano tudi morje. Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino preko treh metrov. Morje pa lahko zaradi valov, zlasti v času visoke plime, poškoduje izpostavljene dele obale, predvsem na območju piranskega rta.

Danes dopoldne med 9. in 11. uro in zvečer med 21. in 23. uro ter v petek dopoldne med 9. in 11. uro bo gladina morja povišana. Pri tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže opozorilno višino 300 centimetrov in poplavi nižje dele obale.

Stopnja ogroženosti za Štajersko, Koroško in Prekmurje se je zmanjšala. Razmere se bodo umirile v noči na soboto, ko bo sneženje slabelo in se bo polegel tudi veter.

Stanje na cestah

Zaradi napovedanega sneženja velja prepoved vožnje za priklopnike in polpriklopnike pri vstopu v Slovenijo na vseh mejnih prehodih z Madžarsko, Italijo, Hrvaško. Promet je možen iz smeri Avstrije. Notranji tovorni promet in tovorni promet z Avstrijo je sproščen.

Zaradi slabih vremenskih pogojev v Italiji velja prepoved vožnje tovornih vozil nad 7,5 tone na avtocestah in glavnih cestah. Tovorna vozila izločajo na primorski avtocesti, med Gabrkom in Fernetiči, na pomurski in štajerski avtocesti v smeri proti Italiji. Prepoved velja tudi na prehodu Škofije v smeri Italije. Zato je na primorski avtocesti nastal daljši zastoj tovornih vozil na odstavnem pasu in počasnem pasu proti Italiji.

Zaradi burje v vipavski dolini je na primorski hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo in na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse. Ponekod na Primorskem je zaradi burje možnost snežnih nanosov.