DomovArhivNa varno z nevarnimi odpadki: Komunala Koper začenja akcijo zbiranja nevarnih odpadkov

Na varno z nevarnimi odpadki: Komunala Koper začenja akcijo zbiranja nevarnih odpadkov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri, 14. aprila 2015, se začenja spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

Komunala Koper bo tudi letos na več lokacijah znotraj območij dveh občin postavila mobilne zbiralnice, na katerih bodo lahko občani odložili gospodinjske nevarne odpadke. Nevarni odpadki morajo biti oddani v originalni embalaži in se med sabo ne smejo mešati, saj lahko le na tak način pravilno ravnamo z njimi.

V letu 2014 je Komunala Koper v dveh rednih akcijah zbrala kar 11.363 kg nevarnih odpadkov iz gospodinjstev. S posebno akcijo zbiranja nevarnih odpadkov želimo občane spodbuditi k temu, da take odpadke pravilno zbirajo in jih hranijo, dokler jih ne oddajo v za to namenjeni akciji.

Med nevarne odpadke iz gospodinjstev sodijo odpadne barve, jedilno in motorno olje, goriva, čistila, razpršila in kozmetika, topila, pesticidi, sijalke, odpadna zdravila, odpadni avtomobilski akumulatorji in baterijski vložki, onesnažena embalaža, prazne tlačne posode in podobni odpadki, ki se ne smejo oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Nevarnih odpadkov nikakor ne odlagamo v zabojnike, med druge gospodinjske odpadke ali v okolico, saj so lahko zelo nevarni za zdravje ljudi in živali ter lahko predstavljajo veliko okoljsko grožnjo. Ti odpadki namreč med drugim lahko vsebujejo vnetljive snovi, kisline, svinec, ali druge težke kovine, ki so celo smrtno nevarne.

Spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov Komunale Koper se bo začela jutri v Krajevni skupnosti Koper – center. Na njenem območju bosta postavljeni dve mobilni zbiralnici, in sicer na parkirišču pri Ukmarjevem trgu (med 11.00 in 12.15 uro) ter na Dijaški ulici, za dijaškim domom (med 12.30 in 13.45 uro). Isti dan bo akcija potekala tudi v KS Žusterna, kjer bodo mobilne zbiralnice za nevarne odpadke iz gospodinjstev bodo v KS Žusterna postavljene na naslednjih lokacijah: konec Krožne cesteod (od 14.00 do 15.15 ure), križišče Kozlovičeve in Beblerjeve ulice (od 15.45 do 17.00 ure), pri bivši gostilni Sabadin (od 17.15 do 18.30 ure).

Seznam vseh lokacij in urnikov odvoza lahko najdete na spletnem mestu Komunale Koper, na naslednjem naslovu.