DomovArhivNaj živi demokracija

Naj živi demokracija

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Njegove izjave je označil za poskus diskreditacije dela celotne kriminalistične policije v Kopru, ostro pa je zavrnil tudi napovedi župana o načrtovani hišni preiskavi v prostorih Mestne občine Koper. »Kriminalisti se ukvarjajo z resnim gospodarskim kriminalom, kar je tudi prioritetno področje dela naše Policijske uprave. V zadnjih letih je podanih vse več kazenskih ovadb s področja gospodarske kriminalitete, tudi zoper javne uslužbence oziroma uradne osebe. Prav tako se iz leta v leto znatno povečuje ugotovljena protipravna premoženjska korist, ki je posledica gospodarskih kaznivih dejanj,« je še pojasnil in dodal, da svojim kriminalistom in policistom zaupa in jim daje vso podporo. »Kriminalisti so operativni delavci, ki preiskujejo kazniva dejanja na podlagi prijav občanov, oškodovancev in drugih inštitucij ter na podlagi lastnih zaznav policije. Kriminalisti sicer samostojno vodijo preiskavo, nad njimi pa bdijo tako njihovi nadrejeni kot tudi tožilstvo in sodišče.« Kot so še povedali, je kriminalist, ki ga župan omenja v svoji izjavi, že podal predlog za pregon zoper koprskega župana, zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve in kaznivega dejanja razžalitve, prav tako pa naj bi Policijska uprava Koper Generalni policijski upravi poslala pobudo za podajo predloga za pregon.

Prvi mož koprske občine Boris Popovič je seveda nemudoma vrnil žogico in izjave direktorja Policijske uprave Koper Danimirja Rebca najostreje zavrnil ter obsodil:

»Mestna občina Koper in Policijska uprava Koper sta vse odkar sem jaz župan, tako pa bo tudi v prihodnje, z roko v roki delovali pri zatiranju raznovrstnega kriminala na območju koprske občine, in mislim, da smo res ogromno naredili na tem področju, kot tudi nedvomno, in kar je vsakemu že na prvi pogled vidno, na področju javnega reda in miru, prometne varnosti in varnosti naših občank in občanov nasploh. Koper je nenazadnje, tudi uradno, najbolj varno mesto v Sloveniji, kar sta nam z nagrado potrdila tudi Institut za korporativne varnostne študije ICS-Ljubljana in Slovensko združenje korporativne varnosti. Največja zahvala za to gre komandirju policijske postaje Koper Igorju Majcnu in njegovi ekipi, ki so lahko za zgled prav vsem, to najvišje priznanje s področja varnosti pa je nedvomno tudi rezultat neštetih uspešnih skupnih akcij koprskih policistov in koprske občinske uprave.

Še vsak nov direktor Policijske uprave Koper se je doslej najavil na vljudnostni in spoznavni obisk pri županu, in tudi vseh ostalih županih, ki sodijo pod koprsko policijsko upravo, novemu direktorju, Danimirju Rebcu, ki to delo opravlja od februarja, pa očitno še na pamet ni prišlo, da bi bilo fer in korektno, da se pride predstavit. Kar že samo po sebi govori o njegovem načinu razmišljanja in delovanja.

Slepo podpiranje delovanja vsakega posameznega zaposlenega v vsakem kolektivu, tudi v občini ali v policiji, ne da bi poslušali obeh strani, gre razumeti za neresno in neodgovorno. (Spomnimo se na nič koliko dejanj, ki so jih v preteklosti zagrešili ravno posamezniki, pripadniki koprske policijske uprave, med njimi tudi sedaj že bivši kriminalisti, za katere so njihovi tedanji direktorji javnosti vselej slepo zagotavljali njihovo popolnost in dajali roke v ogenj, pa se ni dobro končalo. Sicer pa niti slučajno ne želim prejudicirati, da je tudi v tem primeru tako. Upam samo, da o zgoraj omenjenih primerih ne bomo polemizirali, lahko pa jih, in če bo to potrebno, bom to tudi kataloško in nazorno prikazal. Stari rek pravi, neizogibno je, da se prej ko slej pojavi gnilo jabolko, pomembno pa je, da se to gnilo jabolko pravočasno opazi in nemudoma odstrani iz košare.) Na MOK se na kritike dela naših zaposlenih namreč vedno aktivno in z vso resnostjo odzovemo in skušamo po najboljših močeh razumeti, zakaj je prišlo do določenih konfliktov in nezadovoljstva s strani naših občanov. Zadevo skušamo razrešit na način, da zaposlen na občini ni apriori na pravi strani, medtem ko je občan na napačni strani, ampak skušamo razsodit objektivno in pošteno. In če ugotovimo, da je bila s strani našega zaposlenega strojena napaka, še posebej če se ugotovi, da je bila ta napaka namerna, tudi ustrezno, v skladu z zakonom, nemudoma ukrepamo.

Upamo, da bo direktor Policijske uprave Koper Danimir Rebec zmogel to prebrati dobronamerno in z razumevanjem ter še enkrat premislil o načinu svojega dosedanjega razmišljanja in delovanja v prihodnje, v dobro vseh, tako zaposlenih na Policijski upravi Koper, kakor tudi občank in občanov Mestne občine Koper oziroma občanov vseh občin, ki jih pokriva Policijska uprava koper, pa tudi obiskovalcev. Železni časi, katere opeva direktor v njegovi današnji izjavi, so k sreči že zdavnaj minili, in res upam, da se bodo možje v  modrem tudi v Kopru prilagodili času, katerega živimo.

In še na koncu, če je danes v naši državi nekaj črno, in rečeš, da je črno, ni nič slabega, in če je belo, in rečeš, da je belo, tudi ni nič slabega. Živimo pač v demokraciji, kjer ljudje lahko svobodno in suvereno izražamo svoje misli, še posebej pa resnico. Naj živi demokracija.

Z lepimi pozdravi, župan Boris Popovič.

P.s.: Ob tej priložnosti direktorja Policijske uprave Koper, gospoda Danimirja Rebca, vljudno vabim na uradni obisk v prostorih Mestne občine Koper.«