DomovArhivNajlepša jutra so v Kopru

Najlepša jutra so v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

 Preskromni bi bili, če bi rekli, da gre za kulturni, umetniški, družabni ali kakšen drugi projekt.

Gre pravzaprav za širšo idejno zasnovo, ki uteleša zamisel po druženju, učenju, sobivanju in razumevanju okolja, v katerem živimo, z vsemi njegovimi značilnostmi in naravnimi danostmi. Spremljanje karakteristik Kopra, njegove tipične silhuete, prevod teh značajev v jezik umetnosti, s pomočjo prefinjenih ročnih spretnosti, je skupini 12 prostovoljcev, ki so v dveh dnevih rezali, postavljali, oblikovali in lepili majhne koščke mozaika, po zaključku dveh napornih delovnih dneh dalo veliko zadovoljstva.

Boštjan Žvanut, ki je delavnico mozaika vodil, nam je povedal, da gre za projekt, ki je nastal na temeljih širšega sodelovanja lokalne skupnosti, univerze, društev, podjetij, Mestne občine Koper in tudi sklada Živeti s pristaniščem, ki je projekt tudi finančno podprl. „Namen mozaika je dati novo luč, novo svetlobo, nov dan in jutro Kopru,“ o nastali umetnini pove Žvanut.

Mozaik je bil pred dnevi postavljen na koprskem Belvederju, na stopnišču nad potniškim terminalom, kjer mu je zagotovljeno varno zavetje in bo od tam oznanjal pozitivnost, svetlobo in sobivanje različnih elementov, ki sestavljajo podobo Kopra: vodo, morje, sonce, pristanišče, naravo in številna druga …