DomovArhivNamesto škvera zelene površine

Namesto škvera zelene površine

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V dobri uri se je včeraj, 10. februarja, sklenila javna obravnava sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta Marina in komunalni privezi, ki med kanalom Grande in obalno hitro cesto ter med Semedelsko promenado in Piransko cesto namesto predvidenega škvera za popravilo manjših plovil ponuja  ureditev zelenih površin, igrišč za odbojko ter za druge igre na mivki.

Od začetka razgrnitve sprememb konec januarja je prispela le peščica pripomb, pičlo pa je bilo zanimanje tudi za včerajšnjo obravnavo. Konkretno pripombo so tako dali le člani društva Obala Riders, ki si želijo umestitve skate parka. Njihovo pobudo je sicer podprl tudi župan Boris Popovič.

Do 23. februarja lahko javnost podaja pripombe na spremembe lokacijskega načrta, ki med Semedelo in Žusterno sicer še naprej predvideva nasutje v obalnem pasu, ter gradnjo marine z dvema valobranoma, spreminja pa območje od kanala Grande do izteka Semedelske promenade, ki so ga pred časom protipoplavno zaščitili.

Kot je povedal vodja občinskega urada za okolje in prostor Georgij Bangiev, gre  za območje tako imenovane druge faze gradnje marine, ker pa slednje še ne bo tako kmalu, je občina na delu veljavnega lokacijskega načrta ponudila v razpravo ureditev javne zelene površine, športno-rekreacijskega  središča z najmanj tremi peščenimi igrišči za odbojko na mivki, pa tudi za druge športe na mivki, kot so nogomet in rokomet, ki so vse bolj priljubljeni.  Predlog je v skladu s trajnostno obalno strategijo, predvidene so tudi večnamenske travnate površine, igralne površine za otroke, tekaška oziroma trim ter  kolesarska steza, vse pa bi  obdajal zeleni pas, na koncu dvignjen v tako imenovane zelene tribune.  Semedelska promenada kot trajno varovano območje seveda ostaja, v spremembe je vključena le kot povezava površin za pešce in  kolesarskih poti. Posegov ne bo niti v kanalu Grande

Včeraj so se obravnave udeležili tudi predstavniki športnega društva Obala Riders. Gre za društvo, katerega člani se ukvarjajo z urbanimi športi kot so rolkanje(skateboarding), BMX kolesarjenje, akrobatsko rolanje(rollerblading) in druge tovrstne discipline. Adama Hectorja Tidda, Aljaža Jermana in Davida Cvijiča je pri pobudi za umestitev skate parka na to območje na javno obravnavo prišel podpreti tudi Peter Novak iz kluba gorskih kolesarjev Obala.

Kot je povedal Sekule Popovič, na občini odgovoren za šport, je koprski župan Boris Popovič podprl pobudo mladih, zdaj pa morajo pripravljavci prostorskega akta, PS Prostor oziroma Gorazd Kobal, pobudo proučiti s prostorskega vidika. Če parka za urbane športe ne bi mogli umestiti v okvir tega načrta, bodo skupaj poiskali drugo možno lokacijo. Na vprašanje, zakaj toliko peščenih igrišč, pa smo lahko slišali, da si v občini prizadevajo za pridobitev statusa olimpijskega športnega centra, ki naj bi ga podrle najmanj tri panožne zveze, med drugim tudi za odbojko na mivki.

Oglasil se je tudi Zdravko Vatovec, ki je med drugim menil, da bi moral v načrtu ostati škver za popravila čolnov, vendar mu je Kobal odgovoril, da bi le-ta bil smiseln, če bi imeli tu komunalne priveze. Sicer kanal Grande ostaja nedotaknjen, prav tako pa načrti ne spreminjajo nedvomno pozitivnih stvari obstoječega načrta, kot sta predvidena razširitev obale med Semedelo in Žusterno ter gradnja valobrana.

Pripombe na razgrnitev v občini sprejemajo do 23. februarja, predvidevajo pa, da bi lahko spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta Marina in komunalni privezi Koper sprejeli na seji občinskega sveta konec maja.