DomovArhivNeposredno iz Miamija: Industrija križarjenj še nikoli ni bila močnejša

Neposredno iz Miamija: Industrija križarjenj še nikoli ni bila močnejša

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Sejem Cruise Shipping v Miamiju zadnjih 30 let predstavlja največji mednarodni dogodek povezan z industrijo križarjenj, na katerem se združujeta ponudba in povpraševanje na tem  področju, sejem pa je tudi odlična priložnost za navezovanje novih stikov, mreženje in izobraževanje. Prav iz vseh teh razlogov se dogodka v Miamiju zadnja leta redno udeležujejo tudi predstavniki Kopra, ki na svetovnem zemljevidu križarjenj postaja iz leta v leto bolj prepoznaven.

Tako se je župan Boris Popovič s svetovalcema Gašparjem Gašparjem Mišičem in Jano Tolja ter predstavniki Luke Koper, agencij Atlas Express in Istranke ter Avriga že prvi dan sejma v Miamiju srečal s predstavniki najpomembnejših svetovnih ladjarjev. Med njimi naj omenimo podpredsednika korporacije Carnival Gioro Israela , podpredsednika družbe Royal Caribbean Johna Tercka,  Toma Andersona iz Princess Cruises in številne druge.

Sicer pa iz Miamija prihajajo obetavne novice. Podatki pričajo, da industrija križarjenj vztrajno narašča. Več kot zgovoren je podatek, da medtem ko je v letu 1980 na svetovni ravni križarilo 1,4 milijona potnikov, so v letu 2014 zabeležili 22,1 milijonov potnikov, ki so križarili na več kot 400 potniških ladjah, za leto 2015 pa pričakujejo, da bo številka vseh pomorskih potniških turistov narasla na 23 milijonov.

Med najbolj priljubljenimi destinacijami za križarjenja še vedno kraljujejo Karibi, zadnja leta pa so čedalje bolj priljubljeni tudi Azija, Avstralija, Nova Zelandija in Pacifik. Ladjarji velik potencial vidijo v Kitajcih, za katere pričakujejo, da bodo do leta 2017 postali drugo najpomembnejše tržišče.

Zanimiv je tudi podatek, da pomorski potniški turisti vse bolj povprašujejo po svežih in še neodkritih destinacijah, ki potnikom ponujajo avtohtonost in pristna doživetja. Prav v to zgodbo sodi tudi Koper, ki se s pomorskim potniškim turizmom čedalje bolj uspešno ukvarja že deset let. Spomnimo, da je samo v lanskem letu naše mesto obiskalo skoraj 60 tisoč potnikov in pripadajočih članov posadke, podobno bo  v sezoni 2015, ki se bo začela aprila. Letos v Kopru pričakujemo  predvidoma 51 prihodov potniških ladij, med katerimi bo kar sedem novink. Največ ladij bo k nam prispelo maja in septembra, pestro bo tudi med poletnimi meseci, zadnja potniška ladja pa bo k nam priplula 5. novembra.