DomovArhiv»Nista velikost ali barva uniforme tisto, kar šteje, temveč znanje, pripravljenost in veliko srce«

»Nista velikost ali barva uniforme tisto, kar šteje, temveč znanje, pripravljenost in veliko srce«

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Če se je marsikdo v teh dneh spraševal, zakaj je ob koprski potniški terminal privezana slovenska bojna ladja Triglav, so se vsi dvomi razblinili danes dopoldne, ko je koprski potniški terminal postal osrednje prizorišče slavnostne prireditve ob obeležitvi 23. obletnice ustanovitve 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske. Priložnost so izkoristili tudi za izkaz hvaležnosti posadki bojne ladje Triglav, ki se je pred kratkim vrnila z mednarodne operacije.

DSC_5269

V simbolno zahvalo za predanost, odločnost in pripravljenost za ukrepanje tudi v izredno težkih razmerah, so posadki ladje podelili medalje, poveljnik 430. mornariškega diviziona, kapitan Boris Geršak pa je ob tem dejal, da smo kljub svoji majhnosti lahko še kako zaupanja vreden partner tudi ob boku velikim mornaricam.

»Nista velikost ali barva uniforme tisto, kar šteje, temveč znanje, pripravljenost in veliko srce,«

je dejal Geršak.

DSC_5210

Slavnostni govornik prireditve, predsednik države in vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Borut Pahor pa je poudaril, da naša država, kljub omejenim vojaškim resursom, pomembno sodeluje v mednarodnih misijah.

»To zbuja občudovanje pri naših zaveznikih, poleg tega pa ima Slovenska vojska visok ugled v javnosti«,

je povedal predsednik Pahor in pozval k posodobitvi slovenskega obrambnega in varnostnega sistema.

“Dejstvo je, da povečanje varnostnih groženj v naši soseščini od nas terja, da preučimo in po potrebi moderniziramo celoten varnostni sistem,”

je v svojem govoru poudaril predsednik in opozoril, da se zaradi zgostitve terorističnih napadov na območju Evropske unije in zaradi njihove nepredvidljivosti, ne moremo zanesti, da je varnost trajna.

DSC_5278

“Morda se bliža čas, ko se bomo po finančni in begunski krizi soočili tudi z varnostno krizo”,

je dejal in politike pozval, naj skupaj s stroko “v razumnem času a dovolj zgodaj” najdejo glede na finančne in druge zmogljivosti ustrezne ukrepe za posodobitev celotnega varnostnega sistema.

Ta naložba se bo po njegovem mnenju upravičila, ker bo dolgoročna in bo imela trajnejše učinke:

“Posodobila bo Slovensko vojsko, posodobila bo slovensko policijo, našo obveščevalno službo in vse druge elemente, s katerimi država varuje varnost ljudi in premoženja.”

Sicer pa se je zamisel o razvoju obalne obrambe in pomorstva kot samostojnega roda vojske uresničila leta 1993, ko se je 30. januarja v portoroški marini svečano predstavil 430. mornariški divizion slovenske vojske.

DSC_5202Današnjo prireditev v Kopru, katere so se v imenu Mestne občine Koper udeležili župan Boris Popovič, podžupan Peter Bolčič in direktorica občinske uprave Sabina Mozetič, so s pesmijo pospremili učenci Osnovne šole Koper.