DomovArhivNižje najemnine v starem mestnem jedru Kopra

Nižje najemnine v starem mestnem jedru Kopra

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Obstoječa gospodarska kriza je prizadela tudi srednje in manjše trgovce ter podjetnike, močno pa vpliva tudi na trg nepremičnin in posledično na cene najemnih prostorov. Koprska občina se je tako odločila priskočiti na pomoč trgovcem, obrtnikom in ostalim najemnikom prostorov v starem mestnem jedru in jim olajšati opravljanje dejavnosti z znižanjem najemnine za 30 odstotkov. S tem so ugodili tudi številnim prošnjam za znižanje najemnin s strani najemnikov, saj jih je veliko nezmožno plačevati. Iz tega razloga je več najemnikov tudi odpovedalo najemno razmerje.

Občina želi s tem ukrepom ohranjati in spodbujati poslovno dejavnost v starem mestnem jedru, saj bi vsako prenehanje tovrstne dejavnosti pomenilo delček verižne reakcije pri zapiranju tudi ostalih tovrstnih dejavnosti.

Potrošniki namreč raje obiskujejo lokacije, kjer jim je omogočen neposreden dostop iz urejenih parkirnih mest, kar pa ne velja za staro mestno jedro. Tako se v zadnjih letih tu koncentrirajo predvsem izobraževalne in upravne dejavnosti, zaradi velikega števila poslovnih površin v trgovskih centrih in poslabšanih gospodarskih pogojev pa je občutiti upad srednjih in manjših trgovcev. Zato je še toliko bolj pomembno, da z nižanjem najemnin občina omogoči tgovcem, ki poslujejo v starem mestnem jedru, da svojo dejavnost tu lahko še naprej opravljajo.

Zaradi tega ukrepa bo imela občina 250 tisoč evrov manj prihodkov v letni proračun, vendar je to potrebno za boljše življenje. »Raje želimo imeti najemnike, ki bodo svoje obveznosti redno poravnavali, kot pa najemnike, ki višje najemnine ne bi zmogli,« je povedala direktorica občinske uprave Sabina Mozetič. Seveda pri razvoju dejavnosti ni odločilna le višina najemnine, je pa velik korak k ponovni oživitvi starega mestnega jedra Kopra in predvsem k ohranitvi trgovske dejavnosti.