DomovArhivNov primer objave tajnih telefonskih prisluhov

Nov primer objave tajnih telefonskih prisluhov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je bil v časniku Dnevnik objavljen del prisluhov, ki prikazujejo primer prevzema Mercatorja. Spodaj prenašamo obrazložitev uredništva z razlogi za objavo le-teh. Tudi v ekoper.si se strinjamo s časnikom Dnevnik, da v tem primeru prevlada javni interes in da je objava prisluhov upravičena ne glede na način, kako so te prisluhe pridobili v njihovem uredništvu.

Še toliko bolj pa to velja za primer Resnica o Rumeni noči, kjer smo prisluhe pridobili iz kazenskega spisa s strani obtožencev.
Na ekoper.si smo sicer objavili prav vse prisluhe in ne samo del le-teh, saj smo prepričani, da je pomembno, da si javnost lahko sama ustvari sliko o primerih, v katerih je bila doslej prikazana samo zgodba pravosodnega aparata in medijev, ki so to zgodbo prenašali, ne da bi kritično preučili dejstva.

Živimo v času, ko informacijska tehnologija omogoča celovit prikaz posameznih primerov in ko je zahteva javnosti po polni transparentnosti ključen moment njenega zaupanja v nosilce oblasti. Zato vztrajamo tudi z objavo polne resnice o primeru Rumena noč iz leta 2003, ki si jo lahko ogledate na tej povezavi.

 

Obrazložitev časnika Dnevnik:
Zakaj je objava dela prisluhov v javnem interesu
V uredništvu Dnevnika smo prepričani, da je objava dela vsebine pogovora med Tomažem Lovšetom in Ivico Todorićem v javnem interesu. To utemeljujemo z več argumenti. Ključni je, da gre pri nakupu Mercatorja za skoraj pol milijarde evrov vreden posel, katerega predmet je največji domači trgovec in največji zaposlovalec, ki v Sloveniji daje kruh okoli 12.000 ljudem. Dva največja lastnika Mercatorja sta tesno povezana z državo. NLB, ki ima v lasti 10,75 odstotka delnic, je v 77,5-odstotni lasti Republike Slovenije. Ta ji je samo lani – s pretvorbo hibridnih (Co-Co) obveznic – zagotovila 320 milijonov evrov kapitala. Enako bo – v znesku do 500 milijonov evrov – zelo verjetno storila še letos ali leta 2014. Največja lastnica in upnica Pivovarne Laško, ki obvladuje četrtino delnic Mercatorja, je NLB. Njen predsednik uprave je prav zaradi trgovanja z delnicami Mercatorja v predkazenskem postopku. Lovše je oseba z velikim vplivom v Sloveniji, zadnja leta pa je opravljal več funkcij. Še lani je bil član strateškega sveta za bančne zadeve pri nekdanjem ministru za finance Janezu Šušteršiču.