DomovArhivNovo krožišče v Kopru

Novo krožišče v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Novo krožišče je koprska občina predvidela na križišču ulice Vena Pilona v Semedeli, ob nekdanjih Slavnikovih garažah, kjer je še posebej v jutranjih urah promet precej zgoščen in je vključevanje iz Nove ulice na glavno cesto oteženo. Na tem delu je zaradi neprilagojene hitrosti nevarno tudi prečkanje glavne ceste tako za pešce, kot tudi kolesarje, kar je bil še dodaten razlog za ureditev krožnega križišča, ki povsem ukinja delovanje semaforja. Krožišča, teh je v Kopru skupaj kar 42, so se namreč izkazala kot izredno dobra rešitev, tako iz prometno-varnostnega vidika, saj v mestu praktično ne beležijo več hujših nesreč, kot tudi iz vidika boljše prometne pretočnosti.

KrozisceSemedela, 16.4.2014, foto Vojko Rotar-0865

Nadgrajen opozorilni detektor mrtvega kota 

V okviru te naložbe je le 100 metrov višje od krožišča, ob priključku ulice Za gradom na ulico Vena Pilona koprska občina postavila tudi inovativno tablo COPS@ROAD, ki voznike pri vključevanju na glavno cesto opozarja na prihajajoča vozila iz Ulice Vena Pilona.  Kot so nam pojasnili na koprski občini gre za novejši sistem, nadgradnjo t.i. opozorilnega detektorja mrtvega kota, ki na podlagi senzorja zazna bližajoče se vozilo, še preden je to v vidnem polju udeleženca v cestnem prometu, kar je dobrodošlo pri zagotavljanju večje prometne varnosti, predvsem na problematičnih in nepreglednih odsekih oziroma priključkih.

Krožišča, hitrostne ovire, preplastitve …

Grbina, Prisoje, 16.4.2014, foto Vojko Rotar-0792

Poleg tega na koprski občini pripravljajo še kup drugih manjših naložb s področja cestne infrastrukture, in sicer bližnji krožišči v Semedeli bodo že v kratkem preuredili v moderna t.i. »turbo« krožišča, ki še dodatno povečajo preglednost, pretočnost prometa in posledično prometno varnost ter so izredno dobro sprejeta tudi med vozniki. Sledila bo prenova začasnega krožišča pri Splošni bolnišnici Izola in krožišča pri tržnici, postopoma pa tudi drugih začasnih krožišč po mestu v stalna.

V naslednjih dneh bo Mestna občina Koper naročila še preplastitev dela Ceste na Markovec, vključno s postavitvijo hitrostne ovire na prehodu za pešce pri lekarni v Olmu, prav tako pa bo že v kratkem prišla na vrsto preplastitev vozišča in pločnikov na Ulici II. prekomorske brigade, kjer bo občina uredila tudi prepotrebna vzdolžna parkirišča.