DomovArhivNovo šolsko leto je pred vrati

Novo šolsko leto je pred vrati

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na prvi poziv za vpis v vrtce, izveden februarja letos, se je odzvalo kar 678 družin, ki so želele svojega otroka prvič vpisati v vrtec. Vpis v izbrano enoto je bil odobren 453 otrokom, kar predstavlja 65 % vseh prijav. Letos je bilo tako v vrtce sprejetih 15 % več otrok kot je bilo povprečje zadnjih štirih let. Dodatnih 78 vlog je bilo pozitivno rešenih s prerazporeditvijo otrok po vrtcih, 26 vlog pa je bilo umaknjenih.

vrtec

Po zadnjih podatkih je tako brez vrtca ostalo le 23 otrok, ti so zato upravičeni do subvencije za varstvo na domu v višini 100 evrov, starši pa se lahko odločijo tudi za vpis otroka v zasebni vrtec, saj občina v tem primeru skoraj v celoti krije ceno programa. Delež subvencije, ki ga občina nameni staršem zavrnjenih otrok, je izračunan glede na ceno programa zasebnega vrtca in dohodke staršev. Poudariti je potrebno, da subvencioniranje zasebnih programov velja samo za otroke, ki so na čakalni listi za sprejem v javni vrtec. V Mestni občini Koper delujejo kar trije zasebni vrtci, kamor je trenutno vpisanih 46 otrok. Poleg zasebnih vrtcev so na voljo tudi varuhi otrok. Ti trenutno skrbijo za 15 nadobudnežev.

Vpis v šole

V prve razrede osnovnih šol vstopa generacija, rojena leta 2010, ki je z demografskega vidika ena najštevilčnejših. Vpisanih je kar 585 otrok, nekaj od njih tudi v ankaransko osnovno šolo, saj občina Koper zaenkrat še vodi evidenco vpisa tudi zanje. Število otrok je sicer enako številu vpisanih v lanskem šolskem letu, a to kljub temu pomeni, da je vpis kar 26 % višji od povprečja zadnjih 10 let.

šola

Ker je letošnji naval otrok res velik, je Mestna občina Koper omogočila odprtje dodatnih oddelkov na skoraj vseh šolah. Mestna občina Koper je sodelovala tudi pri ureditvi novih prostorov Osnovne šole Dekani, pri širitvi prostorov Osnovne šole Marezige, prav tako je sofinancirala nakup opreme, učnih pripomočkov (za kemijo, fiziko in biologijo) in telovadne opreme v Hrvatinih. Poleg tega so poskrbeli tudi za ureditev prezračevanja na Osnovni šoli Antona Ukmarja.

V okolici Osnovne šole Antona Ukmarja trenutno še izvajajo sanacijo vročevoda, vendar so izvajalci obljubili, da bodo vsa nujna dela zaključena še pred začetkom šole in da bo šolska pot za otroke varna.

Varna pot v šolo

V bližini vseh šol bodo obnovljene talne oznake, urejeni bodo pločniki, šolske poti pa bodo označene s sončki, ki bodo otroke varno pripeljali do šole. Redarji in policisti bodo usmerjali promet in otrokom pomagali čez prehode za pešce. Po dogovoru, sklenjenem na redni seji delovne skupine za spremljanje aktivnosti »Varna pot v šolo«, ki je potekala 23. avgusta, jim bodo pri tem pomagali tudi upokojenci.

koko

Vsa dela na cestah bodo zaključena do prvega šolskega dne. Ponovno bo prevozna Pristaniška ulica, prav tako bodo urejeni vsi prehodi za pešce, kjer se trenutno še izvajajo dela,” je za ekoper.si povedala vodja urada za gospodarske javne službe in promet v Mestni občini Koper Nataša Likar.