DomovNaši krajiSabina Mozetič: “Nov statut smo uskladili v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi”

Sabina Mozetič: “Nov statut smo uskladili v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi”

ArhivNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občinski svet je na včerajšnji seji s 24 glasovi za in le štirimi proti sprejel novelo občinskega statuta, potrdili so tudi letošnje občinske nagrajence, sprejeli zaključni račun občinskega proračuna za leto 2017 in se seznanili s poročilom o realizaciji načrtov ravnanja s stvarnim premoženjem v lanskem letu.

“Vse spremembe in dopolnitve statuta so usklajene z ministrstvom za javno upravo in službo za lokalno samoupravo, od koder smo tudi dobili jasna priporočila in zahteve, katera določila občinskega dokumenta je treba spremeniti oziroma dopolniti,” so  besede občinske direktorice Sabine Mozetič, ki je na včerajšnji seji občinskega sveta MOK podala obsežno obrazložitev, zakaj se je občina sploh odločila za dopolnitev statuta.

Potrebno je torej poudariti, da se za krajevne skupnosti ne spreminja nič. Sprememba je samo ta, da ne bodo več imele svojega statuta, ampak bodo vsi akti določeni v statutu Mestne občine Koper. Tudi v tem primeru gre zgolj za uskladitev s spremembami zakonodaje na tem področju, pri čemer se pristojnosti in naloge KS ne spreminjajo.

Kot je povedala, je bil Statut pripravljen z veliko skrbnostjo, predvsem pa v sodelovanju z vsemi krajevnimi skupnostmi, ki ne glede na spremembe statuta ohranjajo dosedanje pristojnosti glede upravljanja s premoženjem krajevnih skupnosti, dodatno pa jim spremembe dajejo možnost podajanja mnenj in predlogov občinskemu svetu. Župan in občinski svet se bosta torej morala opredeliti do pobud in predlogov, ki jih bo svet krajevne skupnosti podal, s čimer Mestna občina Koper krajevnim skupnostim daje participativno vlogo. Pojasnila je še, da so želeli doseči, da bi se nov mandat občinskega sveta in svetov krajevnih skupnosti začeli s statutom, ki bo v celoti usklajen s trenutno zakonodajo. 

Na kratko, za krajevne skupnosti se ne spreminja praktično nič. Sprememba je samo ta, da odslej ne bodo več imele svojega statuta, ampak bodo vsi akti določeni v statutu Mestne občine Koper.

Foto: ekoper.si

Statut je bil pripravljen z veliko skrbnostjo, predvsem pa v sodelovanju z vsemi krajevnimi skupnostmi, ki neglede na spremembe statuta ohranjajo dosedanje pristojnosti glede upravljanja s premoženjem krajevnih skupnosti.

Svetniki so včeraj določili tudi prejemnike letošnjih občinskih priznanj. Priznanje 15. maj bo tako prejel Igor Vučič, za dolgoletno požrtvovalno, odgovorno in predano delo s področja obveščanja javnosti, zlasti vojnega poročanja s kriznih žarišč. Poleg tega bo občina letos podelila tudi tri priznanja z veliko plaketo, in sicer Mojci Brank za delo na področju izobraževanja starejših in promocije vseživljenjskega učenja, Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Koper za dolgoletno delo na področju skrbi za slepe in slabovidne osebe ter Prostovoljnemu gasilskemu društvu Babiči za dolgoletno in požrtvovalno delo na področju požarne varnosti, zaščite in reševanja.