DomovArhivObčani že prejemajo novo pošiljko biološko razgradljivih vrečk

Občani že prejemajo novo pošiljko biološko razgradljivih vrečk

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vrečke so namenjene izključno biološko razgradljivim kuhinjskim odpadkom. Vsaka vrečka v povprečju zadostuje za dva do tridnevno domačo uporabo.

Razdelitev vrečk gospodinjstvom sledi uspešno izvedeni akciji delitve kompleta posebnih kantic in vrečk za kuhinjske odpadke, ki so jih sodelavci Komunale Koper razdelili med decembrom lani in januarjem letos. V tem času je Komunala Koper kantice in komplet vrečk dostavila približno 92,5 % vseh gospodinjstev v Mestni občini Koper in Občini Ankaran. Preostalim 7,5 % gospodinjstvom, ki kompleta še niso prejeli (zaradi nedostopnosti, manjkajoče hišne številke, brez nabiralnika, itd.), je Komunala Koper z zadnjo položnico za smetarino poslala poseben poziv, s katerim ga lahko dvignejo na sedežu podjetja.

Doslednejše ločevanje biološko razgradljivih odpadkov

Zelo pomembno je, da se biološko razgradljivi kuhinjski odpadki zberejo samo v namenskih vrečkah (biorazgradljive), ki se zavežejo in odložijo v rjavi zabojnik, ki je namenjen izključno biološkim odpadkom. Biološko razgradljivih odpadkov ni dovoljeno odlagati v plastičnih vrečkah ali embalažah. Splošno pravilo je, da v rjavi zabojnik v nobenem primeru ne odlagamo stvari, ki niso biološko razgradljive. Odpadke, ki so pravilno odloženi, lahko na naraven način, brez nadaljnje porabe energije predelamo v kompost, ki se vrača v naravo v obliki gnojila, ki zemlji vrača številne hranljive snovi.

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke odvržemo naslednje:

– netekoče ostanke hrane, zelenjavne in sadne odpadke vseh vrst, čajne usedline in čajne filter vrečke, kavno usedlino in filter vrečke, jajčne lupine, pokvarjene prehrambene izdelke (brez embalaže), kuhane ostanke hrane in gnilo sadje, steljo malih rastlinojedih živali, papirnate robčke, brisače in papirnate vrečke, lesni pepel. V večje rjave zabojnike na odjemnih mestih lahko odložimo tudi zeleni vrtni odpad, zlasti odpadno vejevje, travo, listje, staro zemljo lončnic, rože in plevel.

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke pa ne sodijo:

– cigaretni ogorki, plenice in higienski vložkov (odlagajo se med preostale odpadke), tekstil, usnje, gume in plute, mačji iztrebki in fekalije, mrtve živali, zdravila, maščobe ali odpadno kuhinjsko olje (odlagajo se med nevarne odpadke), surovo meso, vroč pepel, kosti.