DomovArhivObletnica bitke pri Kučibregu

Obletnica bitke pri Kučibregu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tradicionalno proslavo z bogatim kulturnim programom vsako leto pripravijo v opomin, da se kaj podobnega ne bi več zgodilo. To je ena od slovesnosti, ki se jo udeležujejo predstavniki Hrvaške, Italije in Slovenije, v imenu Mestne občine Koper pa se jo je letos udeležil podžupan Peter Bolčič.
V Hrvojih so se pred proslavo zbrali predstavniki združenj protifašistov, borcev za vrednote NOB iz vseh treh držav in nekaj pohodnikov, ki so tja prišli iz Trušk. Udeležence komemoracije je nagovoril Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Koper.
Slavnostni govornik proslave Bojan Česnik iz piranske Zveze borcev je poudaril, »da je prav Kučibreg simbol našega skupnega boja. Tu se je kovalo prijateljstvo med našimi narodi, ki ga kasneje nobena politika ni mogla porušiti. Naš boj ni bil samo boj proti fašizmu, ampak je bil tudi boj za obstoj slovenskega naroda«.
Miljski župan Nerio Nesladek je povedal, da se bo potem, ko ne bo več župan, rad vračal v te kraje in podoživljal junaštvo partizanov. Delegacije občin pa so pred spomenik položile vence in cvetje.