DomovArhivKmalu cenejši parkirni abonmaji za občane in ureditev parkirišča za tržnico

Kmalu cenejši parkirni abonmaji za občane in ureditev parkirišča za tržnico

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper se je na podlagi odločitve občinskega sveta z dne 23. aprila 2015, odločila urediti peščeni del parkirišča za koprsko tržnico. Pripravljavna in meritvena dela so se začela že danes, potekala pa bodo na način, da bo uporaba parkirišča čim manj ovirana.

Zaradi neurejenih razmer pogosto prihaja do poškodb na vozilih

Stanje na peščenem delu parkirišča za koprsko tržnico je bilo namreč kljub ureditvenim posegom, ki se redno izvajajo, dokaj slabo. Največjo težavo predstavljajo vozniki osebnih vozil, ki svoje avtomobile malomarno parkirajo izven označenih gabaritov, sredi prevoznih poti, pogosto pa kar pred drugimi parkiranimi avtomobili. Tako Mestna občina Koper kot Komunala Koper redno prejemata pritožbe s strani uporabnikov parkirišča. Te se nanašajo na zaparkiranost in onemogočanje izhoda iz parkirnega mesta, pogosto pa tudi na poškodbe, ki nastajajo zaradi kaotičnih prometnih razmer in nepravilno parkiranih osebnih vozil.
ParkingTrznica_15062015_fotoVojkoRotar-6619

Načrtovana dela obsegajo preplastitev celotne sredinske dovozne poti z asfaltom (izhod iz krožišča v smer peščenega parkirišča), vključno s 5 metrskimi asfaltnimi priključki v notranjost parkirišč (levo in desno), preureditev tampona, izravnavo in premestitev meteornega kanala ter ureditev večje zelenice oz. parkovne površine na delu peščenega parkirišča ob Piranski cesti (skrajni zgornji del parkirišča iz smeri proti Markovcu), kjer so bile že danes postavljene zapore zaradi izvedbe del. Predvidoma bosta na prenovljenem delu parkirišča postavljena dva parkomata, parkirna tarifa pa bo 10 evrov za mesečni abonma, kot na parkiriščih P & R »parkiraj in se pelji«. Na večjemu delu danes neurejene parkirne površine bo izvedena ozelenitev.

Parkiranje na Ukmarjev trg plačljivo tudi ob nedeljah in praznikih

Spremembe se obetajo tudi na parkirišču na Ukmarjevem trgu, kjer bo že od te nedelje, 21. junija, uveden nov plačilni parkirni režim, ki predvideva plačilo parkirnine od 6. do 19. ure, tudi ob nedeljah in med prazniki (prva ura brezplačno, vsaka nadaljnja ura 1 evro).

Z odločitvijo občinskega sveta do cenejših abonmajev za občane MOK

V četrtek, 18. junija, bo koprski občinski svet obravnaval spremembe Odloka o izbirni gospodarni javni službi »upravljanje določenih javnih parkirišč«, ki bodo podlaga za cenovno ugodnejše parkirne abonmaje za občane Mestne občine Koper. Mesečni abonmaji, ki omogočajo parkiranje na vrsti parkirišč v Kopru, bodo po novem bistveno cenejši, in sicer za občane MOK bodo na voljo za 20 evrov, za ostale uporabnike parkirišč pa 30 evrov. Dodatno ugodnost bodo prejeli tisti občani MOK, ki bodo z upravljavcem parkirišč sklenili pogodbo o letnem odkupu abonmaja, v vrednosti 15 evrov mesečno. Spremembe bodo lahko stopile v veljavo po sprejetju na občinskem svetu Mestne občine Koper in objavi Odloka v Uradnem listu RS, predvidoma s prihodnjim mesecem.