DomovArhivPrvo mesto za koprski Flajšter

Prvo mesto za koprski Flajšter

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Regijskega preverjanja ekip prve pomoči in civilne zaščite v Novi Gorici se je udeležilo kar 11 ekip iz Obalne in Severnoprimorske regije. Iz Kopra so se tekmovanja udeležile kar tri ekipe Območnega združenja Rdečega križa Koper s pomenljivimi imeni Flajšter, Šponta in Franja, ki so pokazale veliko znanja, srčnosti in predanosti. Preverjanje je bilo zelo pomembno, saj je prva pomoč ena izmed najbolj pomembnih poslanstev Rdečega križa. Ekipa Flajšter je dosegla izjemen uspeh, saj je s svojim znanjem in pravilno oskrbo dosegla največje število točk in tako postala zmagovalna ekipa regijskega preverjanja ter se uvrstila na Državno preverjanje ekip prve pomoči in civilne zaščite, ki bo 3. oktobra v Murski Soboti.

Vodja zmagovalne ekipe, sicer zaposlen v Občinskem inšpektoratu Mestne občine Koper Matjaž Poniž, je zmago komentiral z besedami: “Zelo ponosen sem na svojo ekipo. Po treh letih trdega dela in odrekanja, številnih vaj, porabljenega časa in preigranih scenarijev, smo bili končno poplačani za svoj trud.  To prvo mesto in končno število točk nas je vse malo presenetilo. Zjutraj, ko smo se odpravljali na regijsko preverjanje, si nismo upali misliti na absolutno prvo mesto. Moram priznati, da nas je uvrstitev tako presenetila, da je potekla tudi kakšna solza sreče.
V naslednjih tednih si bomo vzeli malo počitka, da si naberemo moči. V naslednjih mesecih pa nas čaka še veliko dela, da se bomo na državnem preverjanju čim boljše uvrstili. Naš cilj sicer ni uvrstitev, ampak prepričanje, da smo v vsakem trenutku dovolj strokovno usposobljeni, da lahko pomagamo sočloveku.”

 

Rdeči križ Slovenije oziroma Območno združenje Koper ima organizirano enoto za prvo pomoč, ki jo sestavljajo ekipe bolničarjev (prostovoljci), in so v primeru naravnih in drugih nesreč zadolžene za izvajanje nalog prve pomoči. Ekipe prve pomoči so ob množičnih nesrečah zadolžene za nepoškodovane osebe in pomoč pri oskrbi poškodovanih. Delovanje, usposabljanje in opremljanje ekip prve pomoči OZRK Koper za potrebe zaščite, reševanja in pomoči sofinancira Mestna občina Koper.