DomovArhivParkirna (r)evolucija v Kopru!

Parkirna (r)evolucija v Kopru!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Gre za novost, ki jo je na primeru Mestne občine Koper v sodelovanju s Komunalo Koper  razvilo podjetje 2mobile d. o. o.  iz Ljubljane. To je prva celostna rešitev SMS parkiranja v Sloveniji, ki je prijazna do uporabnikov.

Sistem delovanja SMS parkiranja je zelo preprost. Uporabnik parkira vozilo in pošlje SMS sporočilo s cono parkiranja na številko 4333, ki je vidno označena na parkirišču ter registrsko številko vozila, nato prejme brezplačni potrditveni SMS, na katerega odgovori z besedo DA in želeno dolžino parkiranja v urah (do največ 3).

Parkirnino  po novem sistemu obračunavajo mesečno, in sicer s položnico mobilnega operaterja uporabnika.

Nov sistem parkiranja je veliko bolj prijazen do uporabnikov, saj omogoča brezgotovinsko poslovanje (spomnimo, koliko krat po žepih brskamo za drobižem), je brezpapiren in prijazen do okolja oziroma  trajnostno naravnan, ker ni potrebno tiskati parkirnih listkov. Za njegovo uporabo uporabnikom ni potrebno vgraditi dodatnih aplikacij ali se registrirati, rešitev pa deluje na prav vseh mobilnih aparatih, tudi na tistih starejših generacij. Ena od ključnih prednosti je v tem, da je mogoče parkirnina podaljšati od kjerkoli in se ni potrebno vračati k vozilu oziroma parkomatu. Sistem namreč 15 minut pred iztekom parkirnine uporabniku posreduje brezplačni opozorilni SMS, na katerega se lahko ta odzove in preprosto podaljša čas parkiranja.

SMS parkiranje deluje na obstoječi infrastrukturi, kar pomeni, da razen razvoja pametne rešitve ni bilo potrebnih dodatnih vlaganj v opremo na parkiriščih. Parkiranje na takšen način je za uporabnike zanesljivo, saj občinski redarji preverjajo status parkiranja z vnosom registrske številke avtomobila v svojo napravo. Naj dodamo, da bo sistem plačevanja parkirnine s parkomati kljub uvedbi novosti ohranjen in bo nemoteno deloval tudi v prihodnje.

V Komunali Koper, ki upravlja z občinskimi parkirišči, so prepričani, da je SMS parkiranje celovit parkirni sistem, ki je enostaven za vzpostavitev in upravljanje in ga bodo v prihodnosti izbrale številne druge občine oziroma upravljavci parkirišč.