DomovArhivPeš iz Kopra v Novo mesto

Peš iz Kopra v Novo mesto

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Odprava 18-in pogumnih študentov se je začela davi pred koprskim Dinaškim in študentskim domom, ki je tudi prvi gostitelj, ki je mladim pohodnikom ponudil prenočišče, kjer so se lahko spočili in nabrali dovolj energije za šest dnevni pohod.

Študenti bodo prehodili dobro polovico Slovenije, in sicer Primorsko, Notranjsko, Kočevski Rog. Nato se bodo priključili ljubljanski odpravi in prehodili pot do izvira reke Krke, vse do Novega mesta.

V sredo, 9. julija, bo iz Maribora štartala skupina pohodnikov, večinoma študentov Univerze v Mariboru, ki bo na poti proti domu štiri dni. Najkrajša, a zato najbolj obljudena in najbolj vesela odprava, pa se bo v petek, 11. julija, podala na pot z roba Ljubljane. Prvi dan bodo prehodili pot do Šmihela pri Žužemberku, kjer se bodo srečali s pohodniki na poti iz Kopra in tam skupaj prespali. Zadnji kos poti bodo tako naslednji dan opravili skupaj.

V predmestju Novega mesta se bodo v soboto, 6. julija, vse tri odprave združile v veliko, veselo množico in skupaj zakorakale v svoje domače mesto Novo mesto. Na Glavnem trgu jih bodo pričakali domači in jih pospremili na zadnjih korakih skozi mestno središče, kjer bo zvečer v Hostlu Situla zaključna zabava s podelitvijo priznanj za opravljeno avanturo.

Društvo novomeških študentov že deveto leto zapored organizira projekt Grem domov v Novo mesto, na katerem se novomeški študentje, ki študijsko leto preživijo v univerzitetnih mestih po vsej Sloveniji, ob zaključku študijskega leta odpravijo peš domov v Novo mesto. S projektom se želi študentom ponuditi zdravo, zabavno in aktivno doživetje zaključka študijskega leta.

David Hrovat, vodja najdaljše, koprske odprave, nam je pred današnjim odhodom odprave dejal, da: “koprska odprava pohoda Grem domov v Novo mesto je priložnost za vsakega pohodnika, ki ima rad nove izzive, goji strast do narave, zdravega druženja, nenazadnje tudi petja, igranja… Vsak posameznik na poti postane del skupine – nastanejo prava prijateljstva. Pot nas vedno znova zaznamuje, povezuje ter osrečuje – najbrž še za dolga leta po študiju ali pa verjetno kar za celo življenje. Letos gremo že devetič. Kot prvi smo bomo odpravili Primorci. Pohod traja 6 dni. Vsak dan se prehodi okoli 32 km. Organizator, Društvo novomeških študentov, poskrbi, da je na poti res prijetno in zabavno. Poti so načrtovane stran od prometa, skozi kraje, ki v nas obujajo enkratno doživetje. Z nami je tudi spremljevalec, ki skrbi za vedno sveže obroke, sadne in vitaminske bombe, zadostno količino (takšne in drugačne) tekočine”.

Vodja projekta Nejc Švent, pravi, da je “DNŠ-jev projekt Grem domov v Novo mesto eden najlepših študentskih projektov daleč naokoli. To vedno znova potrdijo nostalgični spomini študentov, ki so se že udeležili katere od odprav in se znova in znova vračajo, pa čustveni sprejemi prebivalcev v krajih ob naši že utrjeni poti, ki nas vsako leto znova s širokimi nasmehi sprejmejo medse, in seveda navdušenje staršev, prijateljev in ostalih Novomeščanov ob našem bučnem prihodu v domače mesto. Edini pravi “prevoz” domov v Novo mesto na poletne počitnice!”