DomovArhivŠe pomnite?

Še pomnite?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na današnji dan, 7. julija, je v poslopju koprske Bonifike svoja vrata odprl prvi Dnevni center aktivnosti, namenjen predvsem tistim starejšim občanom v Mestni občini Koper, ki so še vedno aktivni, a do odprtja tega centra niso imeli prave možnosti vključitve v želene dejavnosti.
Odprtja v amfiteatru za športno dvorano se je takrat udeležila množica obiskovalcev in pomembnih gostov, ki sta jih z uvodnimi besedami in toplim pozdravom v nove prostore pospremila takratni predsednik Zveze društev upokojencev Mestne občine Koper Anton Jenko in župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Starejši občani so tako pred štirimi leti dobili svoj prvi in težko pričakovani Dnevni center aktivnosti, ki jim od tedaj lajša vključevanje v želene dejavnosti in pot do aktivnega delovanja na številnih področjih.
Mestna občina Koper je za potrebe tega centra namenila 500 kvadratnih metrov občinskih prostorov v poslopju koprske Bonifike in jih tudi ustrezno uredila ter opremila in na ta način starejšim občanom omogočila obiskovanje številnih jezikovnih tečajev, tečajev računalništva, kuharskih delavnic, pa tudi druženje in spoznavanje na raznovrstnih prostočasnih dejavnostih, kot so ples, bralne urice, kartanje, šah in ročna dela. V okviru Centra deluje tudi zdravniški kotiček, namenjen predvsem izmeri krvnega pritiska oziroma sladkorja in zdravstvenemu svetovanju.

 

7.7 095

Na današnji dan pa sta leto kasneje župan Mestne občine Koper Boris Popovič in predsednik sveta krajevne skupnosti Nevij Kavrečič s simboličnim prerezom traku namenu predala v celoti obnovljeno in rekonstruirano lokalno cesto v Hrvatine.

Šlo je za eno najpomembnejših naložb v krajevni skupnosti Hrvatini, ki se je sicer začela že leta 2003, bila zaradi svoje zahtevnosti, predvsem pa znatnih stroškov izpeljana postopoma, in se sklenila z zadnjim 300 metrov dolgim odsekom ceste, katerega obnova se je zaključila leta 2010.
Večstoglavo množico, med katerimi je bilo videti tudi mnoge znane obraze, ki se je tistega dne kljub visokim temperaturam zbrala v središču Hrvatinov, sta nagovorila predsednik krajevne skupnosti Nevij Kavrečič in prvi mož koprske občine Boris Popovič. »Danes slavnostno odpiramo še zadnji preostali, 300 metrov dolg odsek, s katerim je (pre)dolgo let trajajoča zgodba o hrvatinski cesti naposled dobila svoj težko pričakovani epilog,« je takrat dejal koprski župan.
Nekaj prijaznih besed je ob odprtju težko pričakovane povsem obnovljene ceste v Hrvatine vsem zbranim namenil tudi predsednik krajevne skupnosti Hrvatini Nevij Kavrečič, ki se je zahvalil vsem lastnikom zemljišč, ki so soglašali s posegom in bili tudi zato zaslužni, da je bila realizacija te naložbe tako uspešna, ter krajanom, ki so vsa ta leta s strpnostjo spremljali gradnjo.
Mestna občina Koper se je najprej lotila prve faze, v okviru katere je povsem obnovila in rekonstruirala kar 850 metrov omenjene lokalne ceste, po nekaterih začetnih zapletih, zaradi pritožbe enega od udeležencev razpisa na izbranega ponudnika, pa nadaljevala tudi z drugo fazo. V sklopu te je obnovila še dodatnih 500 metrov ceste, preplastila vozišče in ga prekrila z eruptivnim asfaltom, uredila pločnik in postavila javno razsvetljavo. Uredila je tudi vodovod in popolnoma prenovila oziroma opravila najbolj kritični in nevarni ovinek ter uredila lično avtobusno postajališče. Za obe fazi je namenila 700 tisoč evrov. Takoj za tem je povsem obnovila še dodatni, skoraj 500 metrov dolg odsek, za katerega je odštela 400 tisoč evrov, januarja 2011 pa se je lotila še zadnjega dotlej neobnovljenega, 300 metrov dolgega odseka, za katerega je namenila še 270 tisoč evrov proračunskih sredstev. V okviru te sklepne naložbe je povsem obnovila vozišče, na katero je položila nedrseči eruptivni asfalt, ter zgradila podporne zidove. Tam, kjer je to bilo mogoče, je uredila tudi pločnik, na nekdaj nepreglednem delu pa postavila še manjše krožišče.

7.7 101