DomovArhivPet svečk za krizni in dnevni center

Pet svečk za krizni in dnevni center

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Peto obletnico tako kriznega kot tudi dnevnega centra za otroke in mladostnike so s svojo prisotnostjo obeležili mnogi, v prostorih Circola jih je uvodoma pozdravila direktorica Centra za socialno delo Koper Tjaša Rodman, nekaj toplih besed pa sta zbranim namenili tudi vodji obeh centrov, Doroteja Rogelja Majerič in Urška Prinčič, ki sta skupaj s sodelavci pripravili tudi krajša predstavitvena dokumentarna filma.

»Ko smo strokovni delavci tima CSD vstopili v obnovljeno zgradbo na Kolarski smo bili polni navdušenja in vznemirjenosti, prav vsak izmed nas je čutil, da nas čaka težka, a pomembna naloga. Obnovljenim zidovom je bilo potrebno vnesti vsebino in jim dati življenje,« je uvodoma pojasnila vodja kriznega centra Doroteja Rogelja Majerič in povedala, da so v krizni center vse do danes sprejeli kar 155 otrok. Vsakega s svojo zgodbo in težavami, ki so mu skušali vliti zaupanje v ljudi, v sebe in v boljše življenje.

Zbrane je nagovorila tudi vodja dnevnega centra Urška Prinčič, ki je razjasnila, kaj vse se skriva za dodatnim imenom dnevnega centra – Petka. Ta namreč obenem obeležuje peti program centra za socialno delo in pet let delovanja dnevnega centra ter simbolizira odlično oceno, željo vsakega otroka, pozdrav in tlesk z dlanmi, pa tudi pet dni v tednu, ko je dnevni center odprt in nenazadnje tudi črki K in A, ki predstavljata »kul aktivnosti«, ki jih v centru ustvarjajo za in z otroki in mladostniki.

Pet let dobrega delovanja

Krizni in dnevni center za otroke in mladostnike sta pred pičlimi petimi leti zaživela v takrat na novo obnovljeni hiši na Kolarski ulici 10. Takratni aktiv nekaj strokovnih delavcev je novo, nadvse odgovorno nalogo, že takoj na začetku vzel resno, z marljivim delom, vztrajnostjo in voljo, pa so v pičlih petih letih uspeli zgraditi zgodbo, na katero je ponosna vsa regija. Prostori so namreč dobili vsebino, kakovosten program za otroke in mladostnike, ki so v kriznem centru našli zatočišče, novo upanje in topel objem, v dnevnem pa prave prijatelje in zabavo, ki je dotlej niso bili deležni.  V krizni center je bilo vse od njegovega odprtja vključenih 155 otrok, največ jih je bilo v mesecih maj, junij in julij. Otroke v center vključijo predvsem na podlagi predloga centrov za socialno delo, pozitivno pa je, da se je glavnina teh nato vrnila ponovno v svoje domače okolje.

Peto svečko so danes upihnili tudi v Dnevnem centru za otroke in mladostnike, ki je odprt pet dni v tednu. V njem so vse do danes pestre vsebine in različne oblike preživljanje prostega časa našli številni mladostniki, ki se tako ali drugače soočajo s stiskami in težavami.