DomovArhivDanes je petek 13.

Danes je petek 13.

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Petek trinajstega velja za nesrečni dan v angleško, francosko in portugalsko govorečih državah po svetu, kakor tudi v/na: Avstriji, Nemčiji, Estoniji, Finskem, Nizozemskem, Belgiji, Irskem, Poljskem, Bolgariji, Danskem, Islandiji, Litvi, Makedoniji, Švedskem, Norveškem, Češkem, Slovaškem, Sloveniji, Madžarskem, Filipinih in ZDA.

Podobna praznoverja obstajajo v drugih kulturah. V grško, romunsko in špansko govorečem svetu imajo na primer torek trinajstega za nesrečni dan. V Italiji je to petek sedemnajstega.

Petek je za nesrečen dan obveljal že nekje v 14. stoletju. Najprej je bil znan kot slab dan za kakršnekoli nove projekte, poroke, selitve ali potovanja, iz ameriške terminologije pa se je uveljavil tudi izraz »črni petek«, ki označuje takšne ali drugačne (predvsem negativne) spremembe na finančnih trgih. K mišljenju, da naj bi bil petek nesrečen dan, je prispevala tudi krščanska vera, saj je znano, da se je Jezusovo križanje zgodilo ravno na petek.
Dodatni razlog, zakaj naj bi bil petek 13. nesrečen dan, izvira iz srednjega veka, ko je francoski kralj Filip IV leta 1307 ravno na petek trinajstega dal aretirati vse viteze templjarje, kar je petek 13. močno povezalo s kaznovanjem. Britanci so na petek ponavadi usmrtili in obešali kaznjence. Do giljotine, ki je padla 13 čevljev (“feet”) nizko, je vodilo 13 stopnic, na vrvi za obešanje pa je bilo 13 vozlov.

Nedvomno pa je k slabemu ugledu, ki ga ima petek trinajsti, svoje doprinesla tudi znana hollywoodska grozljivka “Friday the 13th”.