DomovArhivNiti kislo vreme ni prestrašilo našega pusta

Niti kislo vreme ni prestrašilo našega pusta

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsi tisti, ki se vse leto veselijo nekaj najbolj norčavih, domišljavih, izvirnih, nekoliko nenavadnih, predvsem pa barvnih in našemljenih dni, so danes, 14. februarja, ponovno prišli na svoj račun. Pustno rajanje, ki se je v starem mestnem jedru Kopra začelo že ob 9. uri, z ustvarjalnimi delavnicami in plesnimi aktivnostmi za najmlajše, je vrh nedvomno doseglo s tradicionalo pustno povorko, v kateri so v vsej svoji luči in ustvarjalnosti nastopile številne pustne maske, skupine in vozovi. Letos je bilo prijavljenih 23, od tega 7 skupin, 4 etnografske maske in 12 vozov, na “popotovanju” od stadiona Bonifika, po Ljubljanski in Pristaniški ulici vse do Ukmarjevega trga, pa se je predstavilo približno 620 pustnih šem.

Tako kot sleherno leto so največ pozornosti pritegnili vozovi, še posebej tisti, ki so uprizarjali aktualne politične teme, kot tudi tisti, ki so v svoje vozove vložili predvsem veliko truda, med njimi denimo Vikingi, Šmarski “ghostbusters”, TEŠ 6, tunel Markovec in številni drugi, ki so se izkazali tudi z izvirno prestavitvijo svoje pustne maske. In čeprav bi si skorajda vsi sodelujoči prislužili pohvale in nagrade, so na koncu nagrajeni samo najboljši. Letos so tako po mnenju strokovne komisije med vozi najbolj prepričali “Šmarski izganjalci smeti – Smartbuster” Turističnega društva Šmarje, med skupinami pa so bili najbolj izvirni in domisleni “Bistrski kitajci”
Športnega društva bas šport Ilirska Bistrica
. Ocenjevalna komisija je tokrat ocenila drugače, saj je kot najboljši voz uvrstila voz “Srečna družina. Srečni s fejsbukom. Dobro da je z nami” Društva Zvroček 1908 Bezovica, med skupinami pa jo je najbolj prepričala skupina “Muzika na česelj sz Valmarina” KD Istrski Grmič s Škofij.

Razglasitvi nagrad v Taverni sledi tudi pustno rajanje na ploščadi ob Upravi za pomorstvo v Kopru, medtem ko je v Izoli že vse pripravljeno na veliko otroško pustno rajanje z DJ Lovrom. Tradicionalno pustovanje se je začelo tudi v Zazidu, in sicer ob 14. uri, ob 14.30 je Avditorij Portorož za najmlajše pripravil rajanje z Alenko Kolman. Najmlajši bodo na svoj račun prišli tudi ob 16. uri v Planetu Tuš, kjer jih bodo v maskah zabavali Čuki in Ribič Pepe, in v Šmarjah na tradicionalnem otroškem pustnem rajanju s Fun4you. V večernih urah se bodo lahko nekoliko starejše maske ponovno zabavale na tradicionalnem pustovanju v Hrastovljah, s skupinami Ne me jugat, Xaxid in Q2, v Gledališču Tartini na 13. Velikem pustnem plesu ter na Caprisovem pustovanju med zvezdami v Discu planet Koper.

V znamenju pestrega pustnega dogajanja bo tudi jutrišnji dan, 15. januarja, ko ste ob 13. uri vsi vabljeni na ogled Portoroške pustne povorke, ki jo bo ob koncu spremljalo tudi rajanje s skupino NiPanike.