DomovArhivPeticija za UP; zbranih približno tisoč podpisov

Peticija za UP; zbranih približno tisoč podpisov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Prepričani so, da Predlog Zakona o visokem šolstvu izhaja iz nezakonite Uredbe o financiranju.

Do danes so zbrali že približno 1000 podpisov. Z zbranimi podpisi so presegli prvoten cilj, to je 408 podpisov, kar predstavlja 6,7% vseh vpisanih študentov na UP, to pa je hkrati tudi odstotek od celotnega financiranja visokega šolstva v Sloveniji, ki bi Univerzi na Primorskem omogočil normalno delovanje.

“Veseli me, da smo v tako kratkem času presegli cilj, pričakujem pa, da se v naslednjih dneh ta številka še izdatno poveča, saj ne bomo dopustili, da se našo univerzo obravnava neenakopravno. Univerza na Primorskem je mlada univerza z velikim potencialom, razvoj te pa je v veliki meri odvisen od zadostnega financiranja s strani države. Neenakomerno vlaganje države v javno univerzo lahko oslabi njen razvoj, to pa se kaže na znanstveno-raziskovalnem področju, infrastrukturi in predvsem kvaliteti izvajanja študijskih programov. Zgolj za primerjavo, stresni testi bank so državo stali okoli 20 milijona evrov, Univerza na Primorskem pa potrebuje 2,5 milijona evrov za normalno izvedbo zastavljenih študijskih vsebin. Nezadostno vlaganje ni škodljivo zgolj za študente in izobraževalne inštitucije, ampak v največji meri slabi razvoj same države. Na tem mestu se mi poraja vprašanje ali smo družba znanja, glede na to, da se varčuje prav na izobraževanju mladih generacij,« sporoča Seit Demiri, predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

»Zadovoljen sem, da smo v tako kratkem času uspeli pridobiti takšno količino podpisov, to pa je jasen pokazatelj, da študentje Univerze na Primorskem ne bomo nikoli dovolili državi, da nas obravnava neenako. Z akcijo zbiranja podpisov smo pokazali in dokazali, da nas trenutne namere ministrstva skrbijo in nam ni vseeno za nadaljnji razvoj naše univerze, ki se ji vsako leto povečuje število vpisanih študentov. Ta trend nakazuje na njeno rast in razvoj, za kar pa potrebujemo tudi več sredstev. Rad bi še enkrat pozval vse, ki še niste oddali svojega podpisa, da to storite in s tem podprete naša prizadevanja in svojo prihodnost. Več podpisov kot zberemo, bolj bo slišan naš glas,« poudarja Mirko Ilič, predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem.

Podpisi za peticijo se zbirajo še naprej in sicer na spletni povezavi TUKAJ.