DomovArhivPo najlepši trasi več kot tri tisoč tekačev iz vse Slovenije

Po najlepši trasi več kot tri tisoč tekačev iz vse Slovenije

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnjemu največjemu tekaškemu dogodku na Primorskem je bilo naklonjeno tudi vreme, ki je poskrbelo, da so včerajšnji dogodek pospremili številni obiskovalci in ljubitelji teka. Ti so ob progi, predvsem pa na startu in cilju glasno spodbujali in bodrili tekače iz 21 držav, ki so se tudi letos preizkušali v treh tekaških disciplinah –  rekreativnem 10 kilometrskem teku od Kort do Izole, polmaratonu (21 kilometrov) in 42 kilometrski maratonski preizkušnji. Največ je bilo seveda zanimanja za polmaraton, ki ga je odteklo približno 1700 tekačev, 1200 je bilo rekreativcev, najtežje preizkušnje pa se je lotilo 450 tekačev. Med njimi je kot prvi maratonec ciljno črto pretekel Robert Radojković iz Poreča, s časom 2 ur 39 minut in 42 sekund, najhitrejša, predvsem pa najbolj vzdržna med ženskami pa je bila Neža Mravlje s časom 2 ur 52 minut in 46 sekund.

Kot sta povedala ob koncu 42 kilometrske preizkušnje, je bila proga razgibana, vzdušje ob njej pa enkratno, zadovoljna sta bila tudi z rezultatom, še posebej Mravljetova, ki je svoj lanskoletni čas izboljšala za skoraj pol ure.


Odlično so se odrezali tudi polmaratonci, med katerimi je s časom 1 ure 12 minut in 16 sekund slavil Pierre Christian Fournier, v ženski konkurenci pa je briljirala Ana Radivo s časom 1 ure 27 minut in 40 sekund. Nasmejanih obrazov so v cilj pritekli tudi »rekreativci«, med katerimi je kot najhitrejši prispel  Peter Kastelic s časom 33 minut in 16 sekund, le nekaj minut za njim pa s časom 38 minut in 4 sekunde še Katja Kosmatin.

Na Istrski maratona se je podal tudi predsednik države Borut Pahor, ki je 21 kilometrsko progo odtekel z odličnim časom 1 ure 47 minut in 20 minut, med tekačicami pa je s svojo pozitivno energijo, vztrajnostjo in voljo najbolj navdušila 81-letna Kazimira Lužnik, ki je polmaraton odtekla s časom 2 ur 46 minut in 29 sekund.

Pestro pa je bilo tudi v soboto, ko se je v sedmih kategorijah preizkusilo približno 400 otrok, šolarjev in dijakov.

Sicer pa letošnji Istrski maraton kot odličnega ocenjujejo tudi organizatorji, ki so zabeležili kar 1110 tekačev iz Ljubljane in okolice, na drugem mestu so po številčnosti bili domačini, svoje tekaške sposobnosti pa so ta konec tedna v Izoli preizkušali tudi tekači od drugod. Že dober mesec pred samim maratonom so morali namreč prijave omejiti, kar nedvomno pomeni, da je Istra dovolj zanimiva tudi za tovrstni turizem.

Sedaj so vse oči uprte v 10. april prihodnje leto, ko bo Banka Koper 3. Istrski maraton gostila Občina Piran. 

Vir fotografij: Siol.net
Za Foto kluba Portorož: Biljana Krumov, Boris Ros, Denis Markežič, Igor Škof, Jadran Rusjan, Janez Šimon, Lorna Lovrečič, Maja Mavrič, Manja Rogelja, Marjan Cerar, Martin Bobič, Neva Samec, Primož Šutak, Samanta Knapič, Vesna Pridigar