DomovArhivPodari nasmeh

Podari nasmeh

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tamkajšnje učenke in učenci so namreč v sklopu projekta Podari nasmeh gostili vrstnike iz Bosne in Hercegovine. Enaindvajset otrok je s spremljevalci in koprskimi vrstniki ter častnim ambasadorjem projekta nogometašem Zlatkom Dedičem prisluhnilo pestremu programu, ki so ga pripravili na osnovni šoli, ob koncu pa je vse s svojim nastopom presenetila še Tinkara Kovač.

Zavod KROG že enajsto leto organizira projekt »Podari nasmeh«, ki vključuje rehabilitacijo socialno ogroženih otrok iz JV Evrope. Ob podpori glavnega donatorja ABDS Sarajevo d.o.o. in v sodelovanju z Muslim Aid Bosne in Hercegovine, ob 20-letnici genocida v Srebrenici, letos gostijo enaindvajset socialno ogroženih osnovnošolskih otrok iz Bosne in Hercegovine, ki bodo na slovenski obali med 12. in 19. junijem. V okviru projekta vsako leto omogočijo brezplačno in brezskrbno letovanje otrokom, ki so žrtve slabšega ekonomskega in socialnega položaja staršev in kraja, v katerem živijo.

Otroci prihajajo iz Srebrenice in Bratunca ter okolice. Njihove družine so se po končani vojni v BiH vrnile v domači kraj in nimajo urejenega bivalnega statusa, zaposlitvenih in izobraževalnih možnosti ter se srečujejo z diskriminacijo in še vedno prisotnim povojnim sovraštvom. Delitev glede na etnično in nacionalno pripadnost se začenja že v osnovni šoli in ne omogoča otrokom medsebojnega povezovanja in spoznavanja, vzbuja sovraštvo, nestrpnost ter rasna in verska diskriminacija. Otrokom so kršene osnovne pravice do brezskrbnega in lepšega otroštva.

Namen letovanja je omogočiti kratek »pobeg« iz njihovega težkega vsakdanjika, izboljšati psiho-socialno stanje otrok, ki so žrtve povojnega sistema v državi, socialne in ekonomske težke situacije in revščine, omogočiti otrokom aktivno, sproščeno preživljanje letovanja in v otrocih prebuditi občutek samozavesti ter lastne vrednosti.

Zavod KROG je za otroke pripravil pester program letovanja na slovenski obali, ki med drugim vključuje interaktivne in ustvarjalne delavnice, vožnjo z ladjo ob slovenski obali, obisk Droge Kolinske v Izoli, obisk Izole in Pirana, obisk akvarija v Piranu, program s slovenskimi otroci v osnovni šoli Antona Ukmarja, obisk tovarne Šumi, obisk Živalskega vrta in mednarodne razstave »1001 izum« ter Ljubljanskega gradu v Ljubljani.

Projekt »Podari nasmeh« lahko podprete in donirate na transakcijski račun Zavoda KROG, Beblerjeva ulica 11, 6000 Koper, št. računa: SI 56 6100 0000 4050 776, ki je odprt pri Delavski hranilnici d.d., Miklošičeva 5, 1000 Ljubljana, namen: Podari nasmeh, koda namena: CHAR, sklic: 00 02. Finančne prispevke lahko vplačate brez provizije v poslovalnicah Pošte Slovenije, Banke Koper, Sparkasse, NKBM, Unicredit Banke, Sberbank banka d.d.