DomovArhivPodari vstopnico in bodi dobrodelen

Podari vstopnico in bodi dobrodelen

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Gre za akcijo, katere pobudnica je direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, k sodelovanju pa so pristopili tudi Center za socialno delo Koper, koprski Rdeči križ, Društvo prijateljev mladine in druge človekoljubne organizacije, katerih želja je v prvi vrsti destigmatizirati revščino ter slehernemu občanu omogočiti boljše življenje, tudi z obiskom gledališke predstave. Od tod tudi zamisel podari vstopnico, s katero je mogoče nekomu za zgolj 12 evrov kupiti vstopnico za ogled družinske komedije Gledališka vaja, in to prav na silvestrovo. Podarjene vstopnice bodo zbirali v posebni škatli, tako da si bodo prav vsi, ki bodo prišli na blagajno, lahko predstavo ogledali povsem brezplačno. Svoje pa bodo prispevali tudi v Gledališču, kjer bodo, tako Katja Pegan, zastonj ponudili tudi tista prosta mesta, ki jih ne bo nihče kupil oziroma podaril.

Ob tem je dodala tudi, da ima sicer koprsko gledališče že vrsto let odprta vrata za vse tiste, ki si predstav ne morejo privoščiti. Prav vsi brezposelni lahko namreč, ob predložitvi dokazila, dobijo zastonj vstopnico za katerokoli predstavo v gledališču, vendar je za mnoge ta zadrega tako velika, da so se v tem letu v gledališču odločili še za akcijo Podari vstopnico. Ne samo, da zadrege ne bo, na ta način bodo v gledališču skušali elitni termin nameniti skupnemu druženju obdarovalcev in obdarjencev. »Za nas je publika  publika, vseeno nam je ali so levi ali desni, ali imajo ali nimajo,« je povedala Peganova in dodala, da je edina želja ta, da se ljudje med seboj družijo.

K akciji so pristopile tudi številne človekoljubne organizacije, med njimi tudi Center za socialno delo Koper, kjer v zadnjih letih, vse od reforme socialnega varstva beležijo povečanje števila socialno ogroženih. Kot je povedala direktorica Centra za socialno delo Koper Tjaša Rodman je najhuje to, da je kljub dejstvu, da je revščine vse več in več, še vedno veliko takih, ki jim je težko potrkati na vrata in zaprositi za pomoč. To je poudarila tudi Irena Sirotič, predsednica koprskega Rdečega križa, kjer tako ali drugače pomagajo skoraj 3000 občanom, med njimi je zadnje čase tudi nekaj takih, ki nikoli v življenju niso pomislili, da bodo potrebovali pomoč. Ob tej priložnosti sta se zahvalili Mestni občini Koper, ki ima še posebej zadnja leta  veliko posluha za potrebe socialno ogroženih in iz tega naslova namenja znatna sredstva, pozdravili pa sta tudi akcijo Podari vstopnico, ki bo mnogim omogočili ogled predstave, za katero sicer ne bi imeli denarja.

Med sodelujočimi je tudi Lions klub Izola, ki ga je zastopala novinarka Nataša Benčič. Uvodoma je dejala, da je razlik med tistimi, ki si lahko privoščijo več, in tistimi, ki si lahko privoščijo malo ali sploh nič, vse več. “Tukaj smo zato, ker ne smemo biti tiho, ker o revščini, stiski, odvisnosti in življenju na robu, ki si ne more privoščiti včasih niti hrane niti obleke, kaj šele gledališke vstopnice, pravzaprav ne smemo biti tiho,” je dodala.

Bodite dobrodelni tudi vi in s podarjeno vstopnico nekomu polepšajte najdaljšo noč v letu. Cena podarjene vstopnice je 12 evrov in jo je moč kupiti pri blagajni gledališča vsak delovnik med 10. in 12. uro, ob torkih in četrtkih pa tudi med 15. in 17. uro. Pa vesele praznike.