DomovArhivPokal Kopra in lep izkupiček Primorcev

Pokal Kopra in lep izkupiček Primorcev

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letošnji Pokal Kopra 2016 je ob lepem vremenu v soboto, 2. julija, v olimpijski bazen na kopališču v Žusterni privabil veliko število plavalcev, skupaj kar 376 iz Slovenije, Belorusije in Kazahstana, ki so skupaj opravili 1266 štartov.

V dopoldanskem delu so se tekmovalci pomerili v treh stometrskih disciplinah in na 200 metrov mešano, popoldan pa v vseh petdesetmetrskih disciplinah in na 200 m prosto. Kakovost tekmovanja so dodatno povečali udeleženci olimpijskih iger, ki bodo avgusta v Riu de Janeiru, med njimi tudi slovenski šprinter Anže Tavčar, sicer član PK Ljubljana, vendar primorskih korenin. Tavčar, ki študira in trenira v ZDA, je bil sicer edini predstavnik slovenske reprezentance; drugi se na olimpijado pripravljajo v ZDA. Kljub odlično odplavanim disciplinam prostega sloga pa je moral v seštevku za zmago priznati premoč Belorusu Ilyi Shymanovichu, ki je z dosežkoma na 100 in 50 m prsno skupaj dosegel 1737 točk.

Pri dekletih je skupno zmago slavila Kazahstanka Jekaterina Rudenko, ki je v disciplinah 50 in 100 m hrbtno osvojila 1511 točk po točkovalnih lestvicah FINE. Zmagovalca sta bila zelo zadovoljna s pogoji za trening v Žusterni, tekma pa je zgolj del priprav, saj sta povsem osredotočena na olimpijske igre.

V disciplini 50 m prsno je nastopil tudi Koprčan Matjaž Markič, ki je s svojim  najboljšim izidom letos (28,87) zasedel 3. mesto za Shymanovichem in Balandinom (Kazahtsan). “Z rezultatom sem zelo zadovoljen, saj letos hitreje še nisem plaval, pri tem pa mi je pomagalo tudi zelo spodbudno vzdušje na domačem bazenu. Za kaj več žal v tem trenutku nisem pripravljen,” je povedal Markič.

Zadovoljen je bil tudi Tavčar: “Forma še ni takšna, kot jo želim v Riu, vendar imam še nekaj tednov za njeno  stopnjevanje pred OI, sicer pa sem zadovoljen tako s plavanjem kot z rezultati, tekma v Kopru mi je všeč. Med študijem v ZDA sem se dobro pripravljal, postal sem tudi kapetan ekipe, kar je velika odgovornost, vendar se trud obrestuje. Veselim se plavanja na igrah.”

Plavalni klub Koper je razdelil še 63 kompletov medalj v 18 disciplinah in štirih kategorijah. Na tekmovanju je sodelovalo pet primorskih klubov s skupaj 71 plavalci. Opravili so 265 štartov, sedem tekmovalcev pa je prejelo 14 medalj, med njimi tudi dve zlati.

Pred popoldanskim delom je bila uradna otvoritev tekmovanja z mimohodom sodniškega zbora sodnikov PK Koper in drugih klubov. Udeležence sta nagovorila podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in predsednica kluba Alenka Šarkanj, ki se je ob tej priložnosti zahvalila Mestni občini Koper (podžupan je obljubil podporo tudi v prihodnje), Luki Koper in ostalim sponzorjem za prispevek pri organizaciji tekmovanja in podporo pri drugih aktivnostih kluba skozi vse leto.

IMG_3677

Letos je tudi vreme ponudilo odlične pogoje za tekmovanje, saj ni bilo pretirane vročine, ki je sicer značilna za ta čas in je za plavalce, pa tudi trenerje in spremljevalce zelo naporna. Organizatorji so se ob pomoči več kot 60 prostovoljcev ponovno izkazali in tekmo izpeljali tekoče. V začetku je sicer časomerilcem PZS Timinga nekoliko ponagajala tehnika, vendar so 20 minut zamika s tekočim nadaljnjim vodenjem tekme hitro nadoknadili.

Pokal Kopra pa je tudi generalka za še eno tradicionalno množično prireditev – tradicionalni mini plavalni maraton, ki bo letos že 32. po vrsti. Plavalni klub na maraton ne vabi le tekmovalcev, ampak vse ljubitelje plavanja, ki se bodo letos na premagovanje zaliva med Koprom in Žusterno podali v soboto, 10. septembra.

Prejete medalje primorskih plavalcev:

Kategorija A – moški (letnik 1999 in starejši), ženske (letnik 2001 in starejše)

Markič Matjaž (Koper) 3. mesto 50m prsno

 Kategorija B – moški (letnik 2000,2001), ženske (letnik 2002, 2003):

Boršič Vid (Nova Gorica) 3. mesto 50 m hrbtno

Kategorija C – moški (letnik 2002, 2003),  ženske (letnik 2004, 2005):

Zavrtanik Klemen (Nova Gorica) 1. mesto 50 m prsno, 3. mesto 100 m prsno

Kategorija D – moški (letnik 2004 in mlajši), ženske (letnik 2006 in mlajše):

Mihalič Anastazija (Koper) 1. mesto 100 m prsno, 2. mesto 50 m prsno, 3. mesto 50 m delfin

Torkar Ražman Tomas (Koper) 2. mesto 100 m prsno, 3. mesto 50 m prsno

Purgar Borut (Koper) 2. mesto 50 m hrbtno, 3. mesto 50 m delfin, 3. mesto 100 m prosto

Turk Matic (Biser Piran) 2. mesto 50 m delfin

Ostale rezultate si lahko ogledate na spletni strani Plavalne zveze Slovenije http://www.swimrankings.net/services/CalendarFile/13142/live/.