DomovArhivPoletni koncert Obalnega komornega orkestra s solisti

Poletni koncert Obalnega komornega orkestra s solisti

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Obalni komorni orkester, ki ga od leta 2011 vodi maestro Patrik Greblo, vse od svoje ustanovitve sodeluje tako z mladimi kot že uveljavljenimi solisti. Številnim zvenečim imenom se je v minulem letu pridružil tudi prof. Primož Novšak, ki ima za seboj sijajno solistično kariero in nastope v najuglednejših koncertnih dvoranah po svetu. Njegovo sodelovanje z orkestrom je obalnim glasbenikom, večinoma nekdanjim učencem obalnih glasbenih šol, ki se z glasbo ukvarjajo ljubiteljsko, dalo dodaten zagon. V začetnem delu koncerta bomo imeli priložnost prisluhniti Bachovemu Koncertu za violino in oboo v c-molu, kjer bo ob Novšaku nastopila kot solistka talentirana mlada oboistka Monika Babič, študentka na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Orkester je v minulih treh desetletjih delovanja skrbno gojil sodelovanje s slovenskimi skladatelji. Nekateri so posamezna dela posvetili prav Obalnemu komornemu orkestru in z orkestrom plodno sodelujejo. Med slednje zagotovo sodi v Izoli živeči skladatelj Gal Hartman, sicer mednarodno uveljavljeni notograf in obenem član orkestra, ki je zložil tudi skladbo za flavto solo in godalni orkester. Kot solistka jo bo izvedla mag. Alenka Zupan, priznana glasbena pedagoginja in umetnica iz Kopra.

Na odru dvorane sv. Frančiška bo orkester za tem izvedel delo mladega primorskega skladatelja Andreja Makorja, ki si z zborovskimi in instrumentalnimi skladbami utira pot med uveljavljene sodobne slovenske skladatelje. Makorjeva skladba, ki jo bo ob tej priložnosti izvedel Obalni komorni orkester, bo tako kot ostale skladbe, izvedene na koncertu, našla svoje mesto na nastajajoči zgoščenki.

Posebno virtuozno noto bo koncertu dala mlada violinistka Ana Dolžan, sicer diplomantka ljubljanske Akademije za glasbo iz razreda prof. Novšaka, ki je z Obalnim komornim orkestrom nastopila v minuli sezoni in vsakokrat požela veliko občudovanja. Koprskemu občinstvu se bo tokrat predstavila s skladbo La Campanella skladatelja Niccoloja Paganinija.

Obalni komorni orkester, ki v tem letu obeležuje 32. obletnico delovanja, bo sklenil koncert z Divertimentom za godalni orkester, ki ga je pred sedmimi leti prav orkestru posvetil že omenjeni skladatelj Gal Hartman.