DomovArhivPomorski potniški turizem: Benetke beležijo upad, bo prihodnost v znamenju manjših ladij?

Pomorski potniški turizem: Benetke beležijo upad, bo prihodnost v znamenju manjših ladij?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Po besedah tržaškega časnika, ki povzema izsledke beneške družbe, ki analizira podatke tisoč svetovnih pristanišč – »Risposte turismo«, je Sredozemlje na področju prihoda potniških ladij v krizi. K slednji naj bi pripomogle nestabilne razmere v severni Afriki in Turčija, ki je zaradi migrantov na črni listi. Prav tako posledice nosi tudi odločitev Benetk, da omejijo prihod ladij, ki presegajo 96 tisoč ton.  Vse to naj bi prispevalo k temu, da je Sredozemlje izgubilo 0,9- odstotni delež na tržišču sredozemskih pristanišč. Slednji je leta 2006 znašal 12,9 %, v letu 2015 pa je dosegel kar 19,8 %, zdaj pa je padel na 18,7 %.

ladje
Izsek članka iz včerajšnje izdaje tržaškega časnika Il Piccolo.

V Kopru »črnega scenarija« zanekrat ne občutijo. Letošnja sezona bo s 65 prihodi potniških ladij in približno 72 tisoč turisti, druga najboljša sezona po letu 2011, ki je bila z 79 prihodi potniških ladij in skoraj 109 tisoč potniki rekordna.

»Koper običajno gosti manjše ali srednje velike ladje, ki k nam običajno pridejo prav iz Benetk, zato prepovedi vplutja velikih ladij v beneški kanal Giudecca ne občutimo«,

pravi svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja, ki dodaja, da so tudi napovedi in povpraševanja za leto 2017 dobra.  

Sicer pa bo v letu 2016 s potniškimi ladjami po svetu križarilo 24 milijonov potnikov, od tega jih bo kar 11 milijonov imelo tranzit v Italiji. Najbolj oblegano italijansko potniško pristanišče leta 2015 je bila Civitavecchia z 2,27 milijonov potnikov, medtem ko so imele Benetke 1,58 milijona potnikov (leta 2006 je slednjih bilo le 885 tisoč), Trst pa 134 tisoč potnikov. Za primerjavo naj spomnimo, da je Koper lani obiskalo skoraj 58 tisoč turistov, letos pa jih bo, kot rečeno, približno 72 tisoč.

Potniški terminal, Potniška ladja Costa Classica
Prihodnjo potniško ladjo v Kopru pričakujemo v nedeljo, 1. maja.

Dejstvo namreč je, da je svetovna industrija križarjenja ena izmed najbolj rastočih panog. Med letom 2000 in 2015 se je število potnikov, ki so dopustovali na potniških ladjah, več kot potrojilo. Do leta 2020 pa se napoveduje nadaljnja rast trga. Je pa prihodnost pomorskega potniškega turizma na področju Jadrana zaradi aktualnih razmer zelo nejasna. To vprašanje je bilo izpostavljeno tudi na letošnjem sejmu Seatrade Miami 2016, ki je bi marca v mestu Fort Lauderdale, je povedala svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja.

»Begunska kriza in teroristični napadi v Evropi in Sredozemlju namreč močno odmevajo tudi v ZDA. Ameriški ladjarji zaradi poslabšane percepcije varnostne situacije s strani ameriških potrošnikov razmišljajo o zmanjšanju števila potniških ladij, ki plujejo v Sredozemskem morju«,

pojasnjuje Tolja, a ob tem dodaja, da zaenkrat ni razlogov za alarm. Odgovorni na področju pomorskega potniškega turizma namreč iščejo nove in nove trže niše. Poleg uvajanja novih destinacij za križarjenja, bi prihodnost lahko bila tudi v manjših ladjah in prav na tej točki Koper lahko računa na nadaljnji razvoj na tem področju.