DomovArhivRazrešitev Gašparja Mišiča nezakonita

Razrešitev Gašparja Mišiča nezakonita

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Okrožno sodišče v Kopru je ugotovilo, da je razrešitev Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper nična. Luka Koper sicer napoveduje pritožbo na prvostopenjsko odločitev, vendar ima le malo možnosti za uspeh, saj je jasno, da je bil Gašpar Mišič odstavljen po političnem nareku.

“Okrožno sodišče je ugotovilo, da je sklep nadzornega sveta ničen. Iz sodbe izhaja, da se niti nadzorni svet sam ni mogel odločiti, zakaj so Mišiča razrešili. Sodišče pa je dodalo, da ni pristojno za iskanje razloga za razrešitev,” nam je povedal odvetnik Mišiča Uroš Križanec.

Kot je dodal, Gašpar Mišič pričakuje vrnitev na mesto predsednika uprave Luke Koper, v nasprotnem primeru pa se je pripravljen poravnati za odškodnino v višini 660 tisoč evrov.

poglabljanje

Gašpar Gašpar Mišič: “Moja razrešitev je bila izvršena na komando”

“Sodba je bila pričakovana, saj je bila moja razrešitev izvršena na komando. S to odločitvijo so takrat najbolj škodovali Luki Koper, ki se mora razvijati in dohitevati ter prehitevati konkurente, ne glede, kdo je predsednik uprave,” je dejal Gašpar Mišič, ki je še danes prepričan, da za njegovo razrešitvijo stoji prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc. Gašpar Mišič namreč dodaja, da je nenavadno, da se razreši predsednika uprave, ki je v kratkem času uspel podvojiti kapitalsko vrednost družbe, z mrtve točke premaknil številne projekte ter je bistveno izboljšal odnose s tujimi poslovnimi partnerji, ki so grozili celo z odhodom iz koprskega pristanišča.

pristanišče

Gašpar Mišič je v času vodenja Luke Koper izboljšal sodelovanje s Slovenskimi železnicami, s katerimi so bili sprejeti ukrepi, ki so omogočili 50- odstotno povečanje odpreme vlakovnih kompozicij, kar se je še posebej obrestovalo v času žledoloma, ko so vsi napovedovali, da bo Luka Koper  najmanj pol leta odrezana od sveta. Na presenečenje mnogih je Luka Koper ravno v tistem obdobju presegla pretovor, ki je bil zastavljen v ambicioznem poslovnem načrtu ter dosegla najboljši čisti poslovni izid obračunskega leta 2014.

Gašpar Mišič je še povedal, da bi morali nadzorniki delati v interesu družbe, “odgovarjati bi morali nadzorniki, ki so ravnali neodgovorno in povzročili večje stroške Luki Koper. V Sloveniji ni odgovarjal še noben nadzornik”.

Mudilo se je: Gašparja Mišiča odstavila manjšina nadzornikov

Naj spomnimo, da so kljub jasnim določbam statuta Luke Koper, ki določa, da lahko predsednika uprave razreši le večina prisotnih članov nadzornega sveta, Gašparja Mišiča razrešili s 4 glasovi od 9 prisotnih nadzornikov. Odločitev je obveljala, ker je po po napačni interpretaciji statuta glas prve nadzornice Alenke Žnidaršič Kranjc, ob štirih glasovih za in štirih proti ter enemu vzdržanemu, štel za dva.

Dinamika poteka seje je v vsakem primeru brezpredmetna, saj je šlo za vnaprej zrežiran scenarij, po katerem so brez pravega razloga državni nadzorniki z vsemi topovi udarjali po Mišiču, in to kljub temu, da je postregel z odličnimi poslovnimi rezultati in obeti za naprej.