DomovArhiv“Popovič je iz Kopra naredil razvojni čudež”

“Popovič je iz Kopra naredil razvojni čudež”

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Težko sodim protikandidate sedanjemu županu, kaj bi ti lahko naredili bolje od g. Popoviča. On je s svojim dosedanjim delom treh mandatov dokazal, kaj vse se da narediti, če si “TAPRAVI”. Zgleda, da se še ni iztrošil in je še vedno poln razvojnih idej, v bistvu mu vsi, ki ga imajo radi ali ne, priznavajo, da je iz Kopra naredil razvojni čudež. Tu živim od leta 1954, tako da sem osebno doživel in videl, kako je Koper bil nerazvojno naravnan, kljub temu da je imel nekoč veliko dobrih podjetij s polno zaposlenostjo in z veliko več denarja v občinski malhi.
Po meteorni zmagi na prvih volitvah za župana je spremenil delo in pogled v občinski upravi ter vliv nov pogled na razvoj Kopra in s smelimi odločitvami zakorakal v preobrazbo občine. Tako smo pridobili nove lepše ulice, moderna krožišča brez zastojev prometa, urejena parkirišča, otroška nova igrišča, šole, vrtce, zdravstveni dom, obnavlja se vodovodno in kanalizacijsko omrežje. Pozabil ni niti na podeželje, kjer se vidi razvoj, pa čeprav mu mnogi očitajo, da ureja samo mesto. Veliko je odvisno, v kolikšni meri so aktivni predsedniki krajevnih skupnosti.

Tako kot mnogi drugi občani sem tudi sam bil proti ustanovitvi občine Ankaran. Hecno je, da jo je ustanovil organ, ki za to nima ustavne podlage, torej je ustavno sodišče uzurpiralo zakonodajo, ki gre po ustavi Državnemu zboru Republike Slovenije. Toda Ankarančani morajo vedeti, da bodo še naprej morali hoditi v Mestno občino Koper za urejanje zadev, saj imajo tam sedež Davčna uprava, Upravna enota, Sodišče, Geodetska uprava in še kaj. Pa poglejmo hipotetično kar mnogi občani govorijo, da bi morali imeti pri zaposlitvi v občini Koper prednost občani Kopra pred drugimi, kajti naš interes je, da se nezaposlenost v naši občini zmanjšuje. Ankarančani imajo priliko, da se pred volitvamj zamislijo in ne nasedajo obljubam vodstva KS o ne vem kako lepšem življenju. Prepričan sem, da bo čas kmalu pokazal, da je to bila zgrešena politika Ustav, sodišča in raznih pravnikov, ki vidijo tu novo priložnost, da se prisesajo k občinskemu koritu. Da se razumemo, še mnogo drugih malih občin nima neke razvojne možnosti. Mala občina, mali proračun in slab sogovornik državi. Slovenski pogreb je itak prevelika razbohotena administracija, ki velikokrat namenjena sami sebi.

Čeprav mnogi mislijo, da ga bodo vse te razne obtožbe: enkrat da je problem z njegovimi »kapučini«, drugič zaradi njegovih izjav nekdo ne more spati, tretjič da je oškodoval Občini pri prodaji parcel, češ da je prepoceni prodal golo zemljišče, za »samo« sedem milijonov. Pa primerjajmo, hoteli Bernardin prodajajo štiri hotele z urejeno infrastrukturo, v delovni kapaciteti na elitnih lokacijah v Portorožu z vso delovno opremo za slabih 30 milijonov. Ko ta dva primera primerjamo, bi se logično v zadevo Bernardin moral takoj vključiti KPK, da tu ni nekaj v redu, ali g. Popoviču dati nagrado. Moje mnenje je, da so v tem trenutku hotelske cene tržno naravnane in da drugače ne more biti. Potrjuje pa se dvom v korektnost Popovičeve sodbe.

Župan B. Popovič je en velik borec, logično je da se obnaša ob vseh teh pritiskih samoobrambno. Občani govorijo, da Koper dela odlično in je zaradi nas lahko župan do smrti. Koper je vzor drugim slovenskim občinam in tudi v zamejstvu. Gre mu tudi velika zasluga, da je Koper pristal na zemljevidu pomorskega turizma, saj ima od tega korist tudi širša Slovenija. Ne gre prezreti pozitivnih izjav potnikov, ko se ustavijo v Kopru .

Ne vem od kod mu ta energija, ki nato veje tudi na njegove sodelavce, ki ga spoštujejo in jim je vzor njegova delavnost. V športnem žargonu se reče, da ekipo, ki zmaguje, se ne menja.