DomovArhivHrvatini s povsem novo cesto

Hrvatini s povsem novo cesto

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Novo pridobitev sta s simboličnim prerezom traku včeraj obeležila župan Mestne občine Koper Boris Popovič in predsednik krajevne skupnosti Hrvatini Nevij Kavrečič, ki sta skupaj s predsednico skupnosti Italijanov Hrvatini Maria Pia Casagrande, zbranim namenila tudi nekaj spodbudnih besed. Strinjali so se, da je nova pridobitev za Hrvatine nepogrešljiva ter da je bilo tudi sicer v Hrvatine zadnja leta vloženo veliko, od glavne ceste, ki vodi do naselja, do obnove pokopališča, šole z vrtcem in številnih manjših posegov. »V tej smeri pa bo šel razvoj kraja tudi v prihodnje,« je poudaril Popovič in obljubil, da bo v naslednji fazi obnovljen še manjkajoči del slemenske ceste, in sicer od odcepa za Barbaro do Čampor. V svojem nagovoru je poudaril tudi pomen sodelovanja, ki je bilo v krajevni skupnosti Hrvatini res zgledno, prav tako sodelovanje pa si želi doseči tudi z novoustanovljeno Občino Ankaran.

Obnova glavne prometne povezave na Miljskem hribu je bila ena vidnejših naložb, ki jih je koprska občina izpeljala v okviru obsežnega dobrih 2,6 milijonov evrov vrednega projekta Tradomo, katerega glavni namen je bil izboljšanje trajnostne dostopnosti in mobilnosti na čezmejnem območju. Poleg tega je občina v okviru projekta uredila tudi pločnik in kolesarsko stezo, s tem pa številnim pešcem, še posebej pa šolarjem, omogočila varno pot v in iz šole. Nova pridobitev na odcepu za Cerej je tudi moderno krožišče, katerega namen je predvsem umiriti promet, izboljšati pretočnost in tako povečati prometno varnost, v kratkem pa bodo na tem območju sledili še nekateri dodatni ukrepi. In sicer v načrtih je vzpostavitev prepotrebne avtobusne linije med Miljami in Koprom prek Hrvatinov, ki je še posebej pomembna za številne osnovnošolce, ki se dnevno vozijo po omenjeni trasi, podaljšala nekatere že obstoječe primestne linije, v katere bo zajela tudi postajališča na drugi strani meje, prav tako pa bo v okviru projekta izdelala projektno dokumentacijo za priključitev nekaj slovenskih hiš na kanalizacijsko omrežje v Italiji.

Vrednost zajetne naložbe na območju koprske občine je znašala 1,1 milijona evrov, od katerih je dobrih 85 odstotkov sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, 10 odstotkov pa od države. Poleg Mestne občine Koper, ki je bila vodilna partnerica, je pri projektu Tradomo sodelovalo še šest drugih partnerjev, in sicer Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba, Občina Milje, Tržaška in Goriška pokrajina ter Ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.