DomovArhivPoznate skrivnosti Carpacciovih slik?

Poznate skrivnosti Carpacciovih slik?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Od danes dalje je v Pokrajinskem muzeju Koper mogoče odkrivati številne podrobnosti in sporočila, ki so »skrita« v štirih slikarskih mojstrovinah beneškega slikarja Vittoreja Carpaccia, Oltarni pali, slavnim vhodom podestata Contarinija in dveh čudovitih orgelskih krilih.

»Zakaj pa jih ne bi razkrili tudi ostali javnosti? Naj vsi uživajo v bogastvu, ki nam jih slike prinašajo.« je ob tej priložnosti pojasnil direktor koprskega muzeja Luka Juri, ki dodaja, da so se odločili predstaviti nekaj »skrivnosti«, ki so prisotne v koprskih mojstrovinah beneškega renesančnega slikarja Vittoreja Carpaccia. Koprskih zato, ker jih je v prvih desetletjih šestnajstega stoletja slavni beneški mojster naslikal posebej za Koper.

Skrivnosti lahko spoznavate v prostorih palače Belgramoni Tacco, kjer je v okviru 19 panojev posebno mesto namenjeno tudi predstavitvi ene najpomembnejših slik, Oltarni pali, ki prav letos obeležuje 500 let. Poleg tega pa je v koprski stolnici, kjer je na ogled tudi original te umetnine, od danes dalje postavljen svetlobni pano, ki posebej predstavlja Oltarno palo in njeno umestitev v takratni cerkveni objekt. Panoji, ki so na ogled v muzeju in so plod dela avtorice Sare Ratoša iz Pokrajinskega muzeja Koper in strokovnega svetovanja dr. Ferdinanda Šerbelja iz Narodne galerije, odpirajo nove dimenzije glede številnih zgodovinskih in ikonografskih dejstev: od epidemije kuge do neznanega vojščaka ali pokola nedolžnih otrok.

Skupaj z bistveno finančno in kadrovsko pomočjo Mestne občine Koper ter finančno podporo Italijanske unije, je poleg panojev Koper odet tudi v zastave Carpaccio500 in talnimi oznakami, ki obiskovalce usmerjajo v muzej.